Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná ošetřov. praxe (KAZ / OOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / OOP - Odborná ošetřov. praxe, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. týdenOšetřování nemocných - přímá péče o nemocného. Vyhodnocování potřeb a úrovně soběstačnosti pacienta. Komunikace v ošetřovatelství. Edukace pacienta v sebe-ošetřovatelské péči. Ošetřovatelský proces, sesterská dokumentace, zdravotnická dokumentace. Kvalita ošetřovatelské péče, ošetřovatelské standardy, audit. Etika v ošetřovatelství. Sledování subjektivních a objektivních příznaků. Sledování a hodnocení fyziologických funkcí pacientů. Odběr biologického materiálu. Punkční a bioptická vyšetření. Endoskopie. Obvazový materiál a obvazová technika, ošetřování ran. Ošetřování nemocných na interním oddělení. Ošetřování nemocných na chirurgickém oddělení. Rehabilitační ošetřování. Zajišťování činností spojených s přijetím, přemisťováním a propouštěním pacientů. Dezinfekce a sterilizace. Podávání léků. Injekce. Infuze. Kontrola a ukládání léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. První pomoc. Zavádění a udržování kyslíkové terapie.2. týdenOšetřování nemocných - přímá péče o nemocného. Vyhodnocování potřeb a úrovně soběstačnosti pacienta. Komunikace v ošetřovatelství. Edukace pacienta v sebe-ošetřovatelské péči. Ošetřovatelský proces, sesterská dokumentace, zdravotnická dokumentace. Kvalita ošetřovatelské péče, ošetřovatelské standardy, audit. Etika v ošetřovatelství. Sledování subjektivních a objektivních příznaků. Sledování a hodnocení fyziologických funkcí pacientů. Odběr biologického materiálu. Punkční a bioptická vyšetření. Endoskopie. Obvazový materiál a obvazová technika, ošetřování ran. Ošetřování nemocných na interním oddělení. Ošetřování nemocných na chirurgickém oddělení. Rehabilitační ošetřování. Zajišťování činností spojených s přijetím, přemisťováním a propouštěním pacientů. Dezinfekce a sterilizace. Podávání léků. Injekce. Infuze. Kontrola a ukládání léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. První pomoc. Zavádění a udržování kyslíkové terapie.ickém oddělení

Získané způsobilosti

Aplikovat získané vědomosti a praktické dovedností, rozšířit získané vědomostí, utvářet správné návyky práce na oddělení.

Literatura

Riebelová, V., Válka, J., Franců, M. Dekubity. Prevence, konzervativní a chirurgická terapie. Galén, 2000. Doenges, M., E. Moorhouse, M., F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Grada, 2001. Mikšová, Z., Froňková, M., Hernová, R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Grada, 2006. Mikšová, Z., Froňková, M., Hernová, R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Grada, 2006. Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha : Galén, 2002. ISBN 80-7262-132-7.Šamánková, M. Lidské potřeby ve zdraví a nemoci. Praha: Grada, 2011. Haškovcová, H. Manuálek o etice a vstřícném chování. Praha: Galén, 1998. Vondráček, L., Vondráček, J. Odpověednost při poskytování oštřovatelské péče. Galén, 2006. Torres, Lillian, Dutton, A., G. Patient Care Imaging Technology. William&Wilkins, 2009. Haškovcová, H. Práva pacientů. Komentované vydání. Praha: Havířov, 1996. Vondráček, L., Vondráček, J. Sestra mezi paragrafy. Praha: Galén, 2007. Melicherčíková, V. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. Galén, 2007.

Požadavky

100% docházka, hodnocení od mentora

Garant

Mgr. Andrea Svobodová

Vyučující

Mgr. Jindřiška Adámková, DiS.Mgr. Andrea Svobodová