Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v pediatrii (KAZ / OPED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / OPED - Ošetřovatelství v pediatrii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Obor pediatrie a její podíl v celospolečenské péči o dítě. Mezioborová spolupráce. Vývoj zdravého dítěte: Rozdělení dětského věku, růst a vývoj dítěte, zásady zdravého způsobu života, výživa.2. Prevence v dětském věku, očkovací kalendář, dítě jako pacient, vyšetření, psychologie nemocného dítěte, léčba bolesti.3. Fyziologie a patologie novorozence: Základní pojmy, první ošetření novorozence, vrozené vývojové vady obecně, klasifikace novorozenců, porodní asfyxie, nezralý novorozenec, syndrom dechové tísně, infekce novorozence, porodní poranění, krvácení plodu a novorozence, žloutenka novorozence.4. Choroby dýchacího systému.Alergická onemocnění, alergická rýma, astma.Imunoalterační choroby.5. Choroby oběhového systému: Vrozené a získané nemoci srdce, poruchy rytmu, hypertenze. Nemoci krve, maligní onemocnění u dětí.6. Choroby ledvin a močových cest. Vrozené vady látkové výměny.7. Nemoci trávicího ústrojí. Diabetes mellitus.8. Choroby žlaz s vnitřní sekrecí.Choroby nervového a pohybového systému.9. Infekce. Kožní nemoci. Duševní choroby v dětství a dospívání.Týrané a zneužívané dítě, sociální pediatrie.10. Urgentní stavy v pediatrii, otravy a úrazy v dětském věku.Základní postupy v poskytování první pomoci a resuscitační péče podle věku.Syndrom náhlého úmrtí kojence.

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování předmětu porozumí koncepcím ošetřovatelství v pediatrii, přizpůsobí modely ošetřovatelství dětskému věku, zvolí vhodné ošetřovatelské postupy adekvátní věku, velikosti a stavu dítěte, rozpozná urgentní chorobný stav dítěte, aplikuje postupy první předlékařské pomoci.

Literatura

Plevová, I. Komunikace s dětským pacientem. 2010. Dort, J. a kol. Oštřovatelské postupy v neonatologii. ZČU, 2011. KLÍMA, J., PAJEREK, J. Pediatrie. Hrodek, O. Pediatrie. 2002. Lebl, J. Praktická pediatrie. 2008. Prokop, M. a kol. Resuscitace novorozence. Praha: Grada, 2003. BOREK, I. A KOL. Vybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Novák, I. Základy péče o kriticky nemocné dítě 2. vyd. Praha: Informatorium, 1996.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu (zkoušky) :docházka 90 % (tolerována 1 absence)aktivní přístup při cvičeníprezentace zadaného tématu ústní zkouška

Garant

Doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D.

Vyučující

Doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D.MUDr. Martin MatasMgr. Stanislava Reichertová