Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. v psychiatrii (KAZ / OPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / OPSY - Ošetř. v psychiatrii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do psychiatrie, historie a rozdělení oboru. Anamnéza v psychiatrii, symptomy, syndromy a formulace psychiatrické diagnózy.Právní postavení duševně nemocných, právní způsobilost, trestní odpovědnost pacienta s duševní poruchou, dobrovolná a nedobrovolná hospitalizace pacienta s duševní poruchou.Obecná psychiatrie - poruchy vnímání - iluze, halucinace, přístup k nemocnému s těmito symptomy.1.Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané užíváním psychoaktivních látek.2. Schizofrenie.3. Poruchy nálady.4. Fobické úzkostné poruchy, generalizovaná úzkostná porucha.5. Obsedantně kompulzivní porucha, konverzní poruchy.6. Reakce na závažný stres, somatoformní porucha.7. Poruchy příjmu potravy.8. Specifické poruchy osobnosti, impulzivní poruchy.9. Poruchy pohlavní identity, poruchy sexuální preference.Cvičení:1. Anamnéza v psychiatrii, symptomy, syndromy a formulace psychiatrické diagnózy.2. Komunikace ve zdravotnictví, první kontakt s pacientem, základy krizové intervence.3. Vnímání a jeho poruchy, emotivita a její poruchy.4. Paměť a její poruchy, intelekt a jeho poruchy.5. Myšlení a jeho poruchy, vědomí a jeho poruchy.6. Pudy a jejich poruchy, jednání a jeho poruchy.7. Organické duševní poruchy.8. CAN, CSA.9. Rozdělení psychofarmak.10. Modelové situace: intoxikovaný pacient, sebevražedný pacient, agresivní pacient, pacient neschopný komunikace, úzkostný pacient, depresivní pacient, neurotický pacient.

Získané způsobilosti

Student je schopen vést anamnestický rozhovor s nemocným, komunikovat s pacientem o jeho duševních obtížích, vytvořit si základní hypotézu o druhu a intenzitě duševní poruchy nemocného, aplikovat podle ordinace lékaře adekvátní psychofarmaka orálně i parenterálně, ošetřit nemocného s psychózou, neurózou a zajistit podle ordinace lékaře akutní ošetření pacienta po sebevražedném pokusu.

Literatura

Raboch, J. a kol. Psychiatrie. Praha: Galén, 2001. Zvolský, P. : Speciální psychiatrie. Praha, Karolinum, nakl. UK, 1997. Zvolský, P. Obecná psychiatrie. Praha: Karolinum, 1997. HÖSCHL, C. Psychiatrie.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních, zápočet, zkouška

Garant

MUDr. Alexandra Havlicová

Vyučující

MUDr. Alexandra HavlicováMUDr. Alexandra Havlicová