Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. v ORL (KAZ / ORLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ORLO - Ošetř. v ORL, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie a současný stav rozvoje otorinolaryngologie.2. Patologické afekce zevního ucha, cizí tělesa zevního zvukovodu.3. Střední ucho - akutní a chronické záněty a jejich léčba.4. Vestibulologie - vyšetřovací metody a léčba závrativých stavů.5. Nos - traumatologie, nosní dutina - příčiny a léčba epistaxí, nosohltan - stavění krvácení.6. Patrové mandle, fyziologie a patologie.7. Traumatologie krku a hrtanu.8. Koniopunkce, koniotomie, tracheotomie a tracheotomie.9. Endoskopie v ORL.10. Péče o nemocné po úrazech hlavy a krku.Cvičení:1. - 2. Fyzikální vyšetřovací metody v ORL.3. - 4. Hodnocení zobrazovacích metod v ORL .5. - 6. Interpretace audiogramů.7. - 8. Stavění krvácení horních cest dýchacích.9. - 10. Rehabilitace po chirurgických zákrocích v ORL.

Získané způsobilosti

Schopnost fyzikálního vyšetření zevního ucha, nosní dutiny, krku, dutiny ústní a hrtanu. Schopnost odlišení patologie v ORL od fyziologického stavu. Stavění krvácení z dutiny nosní a při traumatech lebeční spodiny. Zajištění dýchání pomocí koniopunkce a tracheotomie. Ošetření pacienta při závrativých stavech - rozlišení závratí centrálního a periferního původu.

Literatura

Třeška, V. a kol. Propedeutika vybraných lékařských oborů. Hybášek I. Ušní, nošní, krční lékařství.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce

Garant

Doc. MUDr. et PhDr. Jaroslav Slípka, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Jaroslav Slípka, CSc.Mgr. Jana Janská