Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v chirurgic. oborech 1 (KAZ / OSCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / OSCH1 - Ošetřovatelství v chirurgic. oborech 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vývoj chirurgie a postavení chirurgie v současnosti, základní chirurgická terminologie, jednotlivá chirurgická pracoviště.2. Vyšetřovací metody v chirurgii, práce a povinnosti jednotlivých kategorií pracovníků, zejména s ohledem na urgentní stavy a povinnosti záchranáře.3. Asepse a antisepse.4. Krevní převody a infuzní léčba v chirurgii.5. Trauma, polytrauma (typy poranění a stupně ohrožení života).6. Termická poranění, celková a místní.7. Typy poranění u dětí.8. Operační blok, operační výkony, předoperační a pooperační péče, komplikace, dietetika, rehabilitace.9. Záněty onkologie.10. Chirurgie hlavy a krku.Cvičení:1. Předoperační, perioperační a pooperační období z pohledu NLZP - specifika péče a úkoly NLZP.2. Pooperační komplikace - specifika péče a úkoly NLZP.3. Vyšetřovací metody v chirurgických oborech z pohledu NLZP - specifika péče a úkoly NLZP.4. Výživa pacienta v chirurgii. Základy rehabilitace po chirurgických výkonech.5. Základy anesteziologie a analgezie v chirurgii.6. Státní svátek.7. Péče o stomie. Péče o rány.8. Imatrikulace.9. Drény a drenáže.10. Převazy a další výkony používané na chirurgickém oddělení - praktický nácvik. Chirurgické nástroje. Převazový vozík.

Získané způsobilosti

Absolvent získá dovednosti v oblasti chirurgického ošetřovatelství zaměřeného jak na přednemocniční, tak na nemocniční péči.

Literatura

Zeman,M. Chirurgická propedeutika. Valenta, J. akol. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Muller,M., a kol. Chirurgie pro studium a praxi. Slezáková, L. et al. Ošetřovatelství v chirurgii I., 1. vyd. Praha:Grada, 2010. ISBN 80-247-3129-2.Slezáková, L. et al. Ošetřovatelství v chirurgii II., 1. vyd. Praha: Grada, 2010. ISBN 80-247-3130-8.B.Adams, C.E.Herold. Sestra a akutní stavy od A do Z. Kolektiv autorů. Sestra a urgetní stavy 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 80-247-2548-2.

Požadavky

Zápočtový test na 80% (1 řádný termín a 2 opravné). Podmínkou pro udělení zápočtu je 90% účast na cvičeních (tolerována 1 absence).

Garant

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.

Vyučující

MUDr. Marcel Hájek, Ph.D.Mgr. Eva Pfefferová