Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předměty běžného užívání (KAZ / PBU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / PBU - Předměty běžného užívání, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Legislativa v oblasti předmětů hygieny běžného užívání z hlediska zákona o ochraně veřejného zdraví a legislativy evropského společenství.2. Kosmetické prostředky (legislativa, definice, metody hodnocení bezpečnosti kosmetických prostředků, metody hodnocení účinku kosmetických prostředků, zdravotní rizika, zásady správné výrobní praxe, povinnosti výrobce a distributora, uvádění kosmetických prostředků na trh, značení).3. Kosmetické prostředky (látky povolené v kosmetických prostředcích s omezením, barviva, konzervační látky, ochrana pokožky před škodlivými účinky ultrafialového záření, kosmetické prostředky pro profesionální použití).4. Kosmetické prostředky (systém rychlého varování RAPEX, nebezpečné výrobky, výkon státního zdravotního dozoru, technika odběru vzorků, laboratorní analýzy a jejich vyhodnocení, sankce).5. Hračky (legislativa, definice, povinnosti výrobce a distributora, uvádění hraček na trh, značení, zdravotní rizika, hodnocení bezpečnosti, technika odběru vzorků, systém rychlého varování RAPEX).6. Hračky (hygienické požadavky na materiály a povrchové úpravy hraček, mikrobiologické požadavky, barvení a dekorace hraček, hračky z měkčených plastů, hračky vyrobené z elastomerů).7. Hračky (vyluhovací zkoušky textilních materiálů používaných při výrobě hraček, odolnost materiálů vůči působení potu a slin, používání přírodních materiálů - dřeva a korku k výrobě hraček).8. Výrobky pro děti do věku tří let (legislativa, definice, povinnosti výrobce a distributora, uvádění výrobků pro děti do věku tří let na trh, značení a písemné prohlášení, zdravotní rizika, hodnocení bezpečnosti, technika odběru vzorků, systém rychlého varování RAPEX).9. Výrobky pro děti do věku tří let (mikrobiologické požadavky, barvení, potisk, dekorace, požadavky na čistotu barviv a pigmentů, výrobky z nemetalickou úpravou, výrobky z plastů, výrobky z elastomerů).10. Výrobky pro děti do věku tří let (výrobky z textilií včetně netkaných textilií, výrobky z přírodní usně a kožešiny, výrobky z kovů, specifické požadavky na dětskou obuv).11. Výrobky ve styku s potravinami a pokrmy (hygienické požadavky na složení výrobků a jejichkonstrukci, barvení, potisk, dekorace, plniva, požadavky na výrobky z plastů, elastomerů a materiálů na základě přírodního a syntetického kaučuku, požadavky na výrobky z kovových materiálů, požadavky na výrobky ze silikátových materiálů). Výrobky ve styku s potravinami a pokrmy (požadavky na výrobkyz kovových materiálů, požadavky na výrobky ze silikátových materiálů, požadavky na výrobky z papíru, kartonu a lepenky). Výrobky ve styku s potravinami a pokrmy (požadavky na výrobky z celofánu, požadavky na výrobky z korku, aktivní a inteligentní obaly, dovoz plastového náčiní z Číny a Hong Kongu).

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí zásady bezpečnosti a hodnocení rizik v problematice kosmetických prostředků, výrobků ve styku s potravinami a pokrmy, hraček a výrobků pro děti do věku 3 let včetně dovednosti související s výkonem státního zdravotního dozoru, techniky odběru vzorků a jejich vyhodnocení.

Literatura

Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků. Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a změně nekterých souvisejích zákonů ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích. Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 552/1991 Sb., o státní kontrole. Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, splnění zápočtového testu.

Garant

MUDr. Josef Klepáč

Vyučující

Ing. Jana HejdováIng. Jana Hejdová