Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní lékařství (KAZ / PRL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / PRL - Pracovní lékařství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1) Pracovní lékařství ? charakteristika oboru, zákony, předpisy související s oborem2) Preventivní dozor, faktory pracovního prostředí3) Fyzikální faktory na pracovišti ? záření ( ionizující, neionizující)4) Fyzikální faktory na pracovišti ? vibrace, působení talku, mikroklimatické faktory, osvětlení5) Fibrogenní a nefibrogenní prach6) Pracovnělékařská péče7) Nemoci z povolání, onemocnění zhoršovaná prací8) Fyziologie práce. Ergonomie. Ochranné pracovní prostředky. Mentální hygiena.

Získané způsobilosti

1) orientace studenta v právních předpisech oboru Pracovní lékařství2) zhodnocení pracoviště z pohledu pracovníka OVZ ( prostorové uspořádání, rizikové faktory, atd.)3) připraví podklady k posouzení pracoviště z hlediska rizikových faktorů ( tzv. kategorizace práce)

Literatura

Brhel P., Mandušková M., Hrnčíř E. Pracovní lékařství.

Požadavky

1) vypracování seminární práce - zaměřené na rizikový faktor pracovního prostředí2) vypracování seminární práce - protokolu o posouzení pracoviště, zhodnocení pracoviště, event. návrhy opatření3) znalost základních právních předpisůPředpoklady studentů od vyučující:1) základy biologie, chemie a fyziky 2) základy hygieny práce (nemusí předcházet výuce tohoto předmětu, ale mělo by probíhat alespoň současně)3) základy anatomie a klinických předmětů (neurologie, ortopedie, interna, plicní lékařství, ORL, kožní lékařství, infekční lékařství), není podmínkou, ale je vhodné, vzhledem k tomu, že součástí oboru jsou nemoci z povolání (ty jsou samostatně zařazeny ještě ve III. ročníku studia)

Garant

MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.MUDr. Vendulka Machartová, Ph.D.