Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiobiologie 2 (KAZ / RAB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / RAB2 - Radiobiologie 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Definice radiobiologie, dozimetrie2. Základy lékařské genetiky, druhy dědičnosti3. Složení živé hmoty, buňka a její součásti4. Buněčný cyklus a buněčné dělení (kompartmenty)5. Biologie zhoubných nádorů6. Radiosenzitivita a radiorezistence, radiokurabilita7. Fyzikální základy radiobiologie, záření ionizující a neionizující8. Lineární přenos energie (LET)9. Single hit a subletální poškození10. Biologický ekvivalent dávky (BED), přepočtové modely - především LQ11. Kyslíkový efekt12. Působení záření na buňku, rozdělení tkání dle citlivosti k ozáření do tříd (Rubin)13. Rozdělení tkání podle odpovědi na ozáření do jednotlivých typů (F, H, F-H a nádorový)14. Teorie růstu nádorové populace, zásahové modely15. Časový faktor - 4R16. Působení záření na orgány - terapeutická šíře a poměr17. Frakcionace, frakcionační režimy18. Poškození ionizujícím zářením (syndrom a nemoc z ozáření, profesionální poškození), RBÚ19. Ochrana před ionizujícím zářením

Získané způsobilosti

Charakterizovat principy působení záření na buňku, tkáň a celý organismus, prezentovat pochody vyvolanými průchodem záření, objasnit význam výše potřebné dávky a frakcionačního režimu v radioterapii jednotlivých nádorů, zároveň s nutností ochrany před radiací.

Literatura

Bauer J. a kol. Obecná a speciální onkologie.

Požadavky

Aktivní přístup, 70% docházka, test

Garant

MUDr. Tomáš Svoboda

Vyučující

MUDr. Tomáš Svoboda