Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační ochrana (KAZ / RAOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / RAOZ - Radiační ochrana, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy radiodiagnostiky, nukleární medicíny a radiační onkologie.2. Principy radiační ochrany, stochastické a deterministické účinky záření.3. Veličiny a jednotky používané v radiační ochraně. Limity ozáření.4. Rozumně dosažitelné úrovně radiační ochrany, jak jich dosáhnout a prokázat.5. Nakládání se zdroji ionizujícího záření z pohledu radiační ochrany ? rozdělení, povolení k nakládání, povinnosti držitelů povolení.6. Lékařské ozáření z hlediska radiační ochrany. Kategorizace pracovníků s ionizujícím zářením.7. Kontrolované pásmo, monitorování.8. Zajištění havarijní připravenosti, vnitřní havarijní plán, klasifikace mimořádných událostí.9. Exkurze na pracoviště, která se zabývají problematikami radiodiagnostiky, nukleární medicíny. Dodržování radiační ochrany v praxi.10. Exkurze na pracoviště, které se zabývá problematikou radiační onkologie. Dodržování radiační ochrany v praxi.11. Opakování.

Získané způsobilosti

Vysvětlit principy a zásady radiační ochrany.Interpretovat veličiny, jednotky,limity v radiační ochraně.Objasnit pravidla a povinnosti při nakládání se zdroji ionizujícího záření.Definovat charakter lékařského ozáření z hlediska radiační ochrany a s rozdělení pracovníků s ionizujícím zářením.Objasnit pojmy - kontrolované pásmo, monitorování, monitorovací plán.Popsat postupy při vzniku mimořádné události.

Literatura

ČSN ISO 9002: Systémy jakosti: Model zabezpečování jakosti při výrobě a uvádění do provozu.

Požadavky

Aktivní přístup, 70% docházka. Písemný test, při neúspěchu ústní přezkoušení.

Garant

Mgr. Andrea Svobodová

Vyučující

Mgr. Andrea Svobodová