Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologické přístroje 1 (KAZ / RAPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / RAPR1 - Radiologické přístroje 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení:1. Přehled historického vývoje radiologických zobrazovacích metod.2. Vznik RTG záření, základní vlastnosti RTG záření.3. Vznik, tvorba a kvalita RTG obrazu, filmový záznamový materiál, kazety a zesilovací fólie.4.-5. Moderní digitální systémy - principy přímé a nepřímé digitalizace.6.-7. Struktura a funkce rtg přístroje.8.-9. Struktura a funkce skiaskopického přístroje.10.-11. Struktura a funkce mamografu.12.-13. Struktura a funkce zubního rentgenu.14. Struktura a funkce pojízdného rentgenu.15. Opakování.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí základní znalosti obsluhy konvenčních RTG přístrojů a bude schopen popsat jejich funkci.

Literatura

Cater, Ch., Veale, B. Digital Radiography and PACS. Mosby, 2009. Fauber, Terry. Introduction to Radiologic Technoloogy. Mosby, 2006. Vyhnálek, L. a kol. Radiodiagnostika: Kapitoly z klinické praxe 1. vyd. Praha: Grada, 1998. ISBN 80-7169-240-9.Marthense, Kathy, McQuillen. Radiographic Image Analysis. Sauders, 2010. Nekula, J. a spol. Radiologie 1. vyd. Olomouc: UP, 2001. Nekula, J., Chmelová, J. Vybrané kapitoly z konvenční radiologie. Ostrava. Ostrav. univerzita, 2005.

Požadavky

80% docházka, splnění zápočtového testu.

Garant

MUDr. Jan Baxa

Vyučující

Ing. Hana HumlováMgr. Andrea Svobodová