Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační onkologie-klinická praxe 2 (KAZ / ROKK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ROKK2 - Radiační onkologie-klinická praxe 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týdenVyužití klinické dozimetrie - metody, význam, provedení, fantomy, osobní ochrana. Plánování radioterapie - zdravotnická dokumentace, ozařovací protokol, práce na tvorbě plánu, simulátor, zakreslení ozařovacích polí a tetováž, fotografická a Rtg dokumentace, fixační zařízení a jejich zhotovení. Plánování ve 2D i 3D, izodozní plány s použitím modifikací průchodu svazku paprsků - klíny, individuální vykrývací bloky a jejich zhotovení. Ozařovací techniky, frakcionační režimy. Výpočty jednoduššího ozáření ručně a využití výpočetní techniky. Rtg ozařovače - přístroje a jejich obsluha., bezpečnost práce. Současné postavení a možnosti Rtg povrchového a hloubkového záření, indikace, konstrukce přístrojů, tubusy, reprodukce záření a nastavení nemocných. Vedení dokumentace, pokyny pro pacienty, ošetřování akutních i chronických změn po ozáření. Megavoltové ozařovače - radioizotopové (cesiové, kobaltové) a urychlovače. Stavba a obsluha jednotlivých přístrojů, bezpečnostní předpisy a zákonná ustanovení. Nastavení pacienta včetně fixačních pomůcek, reprodukce ozařovacích podmínek, vedení dokumentace, používání klínů, bloků a bolusů. Ozáření statické a pohybové. Zajištění spolupráce nemocných, komunikace s pacienty včetně pokynů na řešení akutních i chronických postiradiačních změn. Brachyterapie - plánování, využití, způsoby zavedení zářičů, vedení dokumentace, Rtg snímkování na sálku. Afterloadingové techniky, příprava před aplikací, provedení výpočtu na plánovacím systému. Nejčastější indikace BRT. Bezpečnostní předpisy, havarijní a provozní řád. Verifikace záření - in vivo dozimetrické ověření.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí metody klinické dozimetrie a plánování radioterapie. Bude schopen použít jakéhokoliv radioterapeutického ozařovače k ozáření pacienta dle svých kompetencí. Absolvent bude schopen uplatnit správné jednání ve vztahu k onkologicky nemocným, příslušníkům jeho rodiny, k pracovníkům a zachovávat důvěrnost zdravotnických informací.

Literatura

Perez, C.A., Brady, L.W., Haperin, E.C., Schmidt - Uldrich, R.K. Principles and Practice od Radiation Oncology. Philadelphia, 2004. Petera, J. Intraluminární brachyterapie. Praha: Galén, 2001. Boudný, J., Köcher, M., Peregrin, J., Válek, V. Moderní diagnostické metody - VI. díl. Základy radioterapie. NCO NZO, 2000. Šlampa, P. a kol. Radiační onkologie v praxi. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2007. Šlampa, P., Petera, J. a kol. Radiační onkologie 1. vyd. Praha: Galén, 2007. Klener, P. Základy klinické onkologie. Galén, 2011.

Požadavky

Splnění podmínek odborné praxe (100% docházka).

Garant

Mgr. Andrea Svobodová

Vyučující

Mgr. Jindřiška Adámková, DiS.Mgr. Andrea Svobodová