Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spojová a informační technika v NP (KAZ / SITNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / SITNP - Spojová a informační technika v NP, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška a cvičení:1. Význam informatiky, komunikační a výpočetní techniky. Účelnost nasazení techniky, přínosy, nároky, rizika, poměr ceny a přínosu.2. Informační prostředí ZZS. Práce s daty, využití a vytváření databází, sběr a vyhodnocování dat, vnitřní a vnější informační toky. Bezpečnost dat. Zpětná vazba, hodnocení kvality péče, vazba na ekonomiku a další administrativní oblasti. Tok informací mezi ZZS a ZZ. Další vstupy a výstupy: GIS, dopravní informace, meteoinformace (LZZS), další složky IZS, centrum dopravních informací, informační systémy krizového řízení. Zabezpečení přenosů, zákonná omezení v poskytování informací mimo zdravotnická zařízení.3. Telefonní subsystém. Linky 155 ? zákonný podklad, kapacita, směrování, distribuce. Linka 112, organizační a technické provedení v ČR, TCTV. Lokalizace volání z pevné a mobilní sítě, IP telefonie.4. Radiové systémy. Princip radiového přenosu. Analogové a digitální systémy, využití, vlastnosti. organizace radiových sítí, převaděčové a trunkové sítě. Radiová síť IZS PEGAS. Omezení příjmu nežádoucích volání. Základy praktické radiokomunikace. Svolávací systémy, pagery.5. Základy satelitní navigace, systém GPS ? principy, vlastnosti, využití v IZS.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- posoudit přínos a možnosti optimálního vyžití moderních technologií v prostředí přednemocniční péče- kriticky hodnotit předkládané informace včetně znalostí limitů a omezení získávaných dat- organizovat práci zdravotnického operačního střediska se zřetelem na využití moderních informačních a spojových technologií- základním způsobem prakticky pracovat s moderními spojovými prostředky

Literatura

Franěk O. Medicínský a koordinační rozměr práce operačního střediska. Pokorný J. a spol. Urgentní medicína.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, které předchází zápočet.Písemný test, 30 otázek ? minimální úspěšnost 80%.

Garant

Mgr. Petr Kunášek

Vyučující

Mgr. Petr KunášekMgr. Petr KunášekMgr. Petr KunášekMgr. Petr Kunášek