Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika a pracovní lékařství (KAZ / STAPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / STAPL - Statistika a pracovní lékařství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek1. Filosofie ochrany a podpory zdraví při práci, historie pracovního lékařství2. Vztah práce a zdraví - poškození zdraví z práce, klasifikace pracovních úrazů, nemoci z povolání3. Analýza rizik při práci, principy hodnocení rizik4. Zátěže faktory pracovního prostředí5. Vymezení homogenního kolektivu z hlediska pracovní činnosti a stanovení potřebného rozsahu výběrového souboru s ohledem na cíl statistické analýzy6. Hodnocení demografických ukazatelů, srovnání s obecnou populací, význam pro interpretaci výsledků statistických testů7. Hodnocení nemocnosti pomocí údajů o pracovní činnosti8. Základní principy hodnocení zdravotního stavu výběrových souborů9. Význam stanovení nulové hypotézy10. Nejčastěji používané neparametrické testy11. Strategie při hodnocení zdravotního stavu kolektivu12. Nejčastěji užívané statistické testy v pracovním lékařství a jejich vhodný výběr13. Interpretace výsledků14. Prezentace seminárních prací15. Zápočet

Získané způsobilosti

Ovládat potřebu hodnocení zdravotního stavu kolektivů jako součást pracovně-lékařské péče.Využít základní principy statistiky včetně demografických charakteristik a údajů o pracovní neschopnosti v pracovním lékařství jako metodický přístup při hodnocení zdravotního stavu.

Literatura

Tuček, Milan; Cikrt, Miroslav,; Pelclová, Daniela. Pracovní lékařství pro praxi : příručka s doporučenými standardy. Vyd. 1. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0927-9.Bártlová S. Vybrané metody a techniky výzkumu zjišťování spokojenosti pacientů.

Požadavky

docházka 80 % (tolerovány 2 absence), seminární práce a její prezentace, písemný test při úspěšnosti plnění 70%

Garant

Mgr. et Mgr. Václav Beránek

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav Beránek