Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Traumatologie (KAZ / TRAU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / TRAU - Traumatologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Polytrauma, sdružená poranění. Otevřené zlomeniny.2. Dětská traumatologie, odlišnosti dětského věku, způsob řešení zlomenin, rehabilitace.3. Poranění pletence pažního a pažní kosti.4. Poranění lokte a předloktí.5. Poranění ruky.6. Poranění pánve a páteře.7. Poranění stehenní kosti a kolene.8. Poranění bérce a nohy.9. Poranění hlavy a krku.10. Poranění hrudníku a břicha.

Získané způsobilosti

Absolvent musí umět poskytnout první pomoc zraněnému, znát základní klinická vyšetření při jednotlivých typech úrazů. Znát základní repoziční techniky, které jsou indikovány v přednemocniční péči z vitální indikace a umět je použít.

Literatura

Šnajdauf, J., Cvachovec, K., Trč, T. a kol. Dětská traumatologie. Praha: Galén, 2004. Koudela, K. a kol. Ortopedická traumatologie. Plzeň: LF UK. Višńa, P., Hoch, J. a kol. Traumatologie dospělých. Praha: Maxdorf, 2004.

Požadavky

Splnění zápočtového testu

Garant

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.MUDr. Markéta Kottová