Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortopedie a traumatologie pohyb. aparátu (KAZ / TRAUK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / TRAUK - Ortopedie a traumatologie pohyb. aparátu, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Polytrauma, sdružená poranění. Otevřené zlomeniny.2. Dětská traumatologie, odlišnosti dětského věku, způsob řešení zlomenin, rehabilitace.3. Poranění pletence pažního a pažní kosti.4. Poranění lokte, předloktí a ruky.5. Poranění pánve a páteře.6. Poranění stehenní kosti a kolene.7. Poranění bérce a nohy.8. Poranění hlavy a krku.9. Poranění hrudníku a břicha.10.Opakování

Získané způsobilosti

Absolvent musí umět poskytnout první pomoc zraněnému, znát základní klinická vyšetření při jednotlivých typech úrazů. Znát základní repoziční techniky, které jsou indikovány v přednemocniční péči z vitální indikace a umět je použít.

Literatura

Šnajdauf, J., Cvachovec, K., Trč, T. a kol. Dětská traumatologie. Praha: Galén, 2004. Višńa, P., Hoch, J. a kol. Traumatologie dospělých. Praha: Maxdorf, 2004. Koudela, Karel a kol. Ortopedická traumatologie. Praha, 2002. ISBN 80-246-0392-6.

Požadavky

Splnění zápočtového testu

Garant

MUDr. Markéta Kottová

Vyučující

MUDr. Markéta Kottová