Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a řízení zdravotnických programů (KAZ / TRZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / TRZP - Tvorba a řízení zdravotnických programů, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Význam prevence nemocí z hlediska medicínského, společenského, etického a ekonomického.2. Úloha Světové zdravotnické organizace. Zdraví 21.3. Determinanty zdraví a možnosti jejich ovlivnění, negativní pozitivní faktory. Význam způsobu života - životního stylu v působení na zdraví.4. Odpovědný a aktivní přístup člověka v podpoře a ochraně vlastního zdraví. Preventivní prohlídky. Intervence ke zdravému způsobu života. Výchova ke zdraví . Úloha zdravotníků.5. Nejčastější onemocnění v populaci, kriteria závažnosti choroby. Důsledky poruch zdraví- medicínské, společenské, ekonomické, psychologické a osobní problémy.6. Nejčastější příčiny nemocnosti, úmrtnosti a invalidity. Ukazatele zdravotního stavu.7. Preventivní programy zaměřené na nemoci oběhové soustavy. Úloha zdravotníků.8. Preventivní programy zaměřené na nádorová onemocnění . Úloha zdravotníků.9. Preventivní programy zaměřené na nemoci pohybového aparátu. Úloha zdravotníků..10. Prevence infekčních onemocnění, očkování, zdravotní výchova, ochrana před infekcemi, izolace, karanténa.11. Prevence dalších závažných neinfekčních onemocnění - úrazy, diabetes, alergie, onemocnění dýchacích cest a další.12. Zdravotně výchovná akce ve školním zařízení.

Získané způsobilosti

Student by se měl orientovat v základní problematice podpory zdraví, ochrany zdraví a prevence.Získá informace a hlavních neinfekčních (tzv. civilizačních) a infekčních onemocněních, které se významně podílejí na úmrtnosti a nemocnosti v České republice. Dozví se jaké jsou možnosti prevence těchto chorob ve zdravotnické praxi. Bude seznámen s rizikovými faktory těchto onemocnění a možnostmi jejich ovlivnění primární prevencí, ale i sekundární a terciární prevencí.Bude informován o strategii WHO (SZO) a Ministerstva zdravotnictví České republiky v oblasti prevence nejzávažnějších onemocnění z hlediska úmrtnosti a nemocnosti. Student by si měl během výuky objasnit strategie a techniky používané při komunikaci s pacientem pro dosažení pozitivních změn v chování , životním stylu, intervence k odstranění negativních faktorů působících na zdraví.

Literatura

ZAVÁZALOVÁ, H. a kol. Inovované dodatky k vybraným kapitolám ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Karolinum, 2008. Holčík, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Čeledová, Libuše; Čevela, Rostislav. Výchova ke zdraví : vybrané kapitoly. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3213-8.Švejda, J. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. webové stránky Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu. webové stránky SZO. webové stránky Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Ticháček, B. Základy epidemiologie. Zdraví 21.

Požadavky

Docházka 80 % - při nesplnění požadované docházky zvláštní úkol.Účast na zdravotně výchovné akci ve škole.Práce na zadané téma a její prezentace.

Garant

MUDr. Miroslava Šteklová

Vyučující

MUDr. Miroslava ŠteklováMUDr. Květuše Zikmundová, CSc.MUDr. Miroslava ŠteklováMUDr. Květuše Zikmundová, CSc.