Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ultrazvuk (KAZ / ULTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / ULTK - Ultrazvuk, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní fyzikální principy ultrasonografie; USG přístroj; USG sondy2. Techniky ultrasonografie; artefakty3. USG zobrazení ledvin a močového měchýře; transplantovaná ledvina4. USG zobrazení jater, žlučníku a žlučových cest5. USG zobrazení pankreatu a sleziny, cévních struktur v abdominální oblasti a lymfatických uzlin6. USG zobrazení trávicí trubice a peritoneální dutiny7. USG zobrazení prsu8. USG zobrazení štítné žlázy. USG zobrazení v gynekologii a porodnictví.9. USG zobrazení v pediatrii

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen vysvětlit fyzikální podklady a principy vzniku sonografického obrazu, má představu o skladbě sonografického přístroje, o jednotlivých ultrasonografických technikách i o limitacích zobrazovací metody. Absolvent má přehled o možnostech praktického využití ultrasonografie v jednotlivých orgánových systémech.

Literatura

Schmidt, G. Differential Diagnosis in Ultrasound Imaging. Hober, M. Kurz sonografie. Skovajsová, Miroslava. Mamodiagnostika : integrovaný přístup. 1. vyd. Praha : Galén, 2003. ISBN 80-7262-220-X.Block, Berthold. Průvodce sonografií : kapesní atlas. Vyd. 1. české. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0835-3.Holt, M. Sonografie velkých krčních cév. Hadač, J. Ultrazvukové vyšetření mozku přes velkou fontanelu. Triton, 2000. Musil, Dalibor; Herman, Jiří; Hofírek, Ivo. Ultrazvukové vyšetření žil dolních končetin. 1. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2161-3.

Požadavky

Splnění zápočtového zkoušení a ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alena Vondráková, Ph.D.