Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína 3 (KAZ / URM3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / URM3 - Urgentní medicína 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Nemocniční neodkladná péče a její role v nemocnici.2. Charakteristika urgentního příjmu, personální vybavení, materiálně technické vybavení.3. Polohování pacienta a jeho význam. Pomůcky pro imobilizaci pacienta v neodkladné péči.4. Základy patofyziologie oběhu. Základy patofyziologie dýchání.5. Uvolnění a zajištění dýchacích cest.6. Žilní vstupy a péče o ně.7. Podávání infuzí, ohřívací a ochlazovací systémy.8. Nasogastrická sonda, indikace, praktický postup.9. Monitorování v urgentní medicíně.10. Vybavení pro neodkladnou resuscitaci.Cvičení:1. Charakteristika neodkladné péče, nemocniční neodkladná péče a její role v nemocnici, charakteristika urgentního příjmu, personální vybavení, materiálně technické vybavení, bezpečnost práce.2. Exkurze - urgentní příjem FNL.3. Polohování v neodkladné péči. Pomůcky pro imobilizaci pacienta v neodkladné péči.4. Zajištění dýchacích cest v neodkladné péči. Medicinální plyny.5. Žilní vstupy a péče o ně.6. Tekutinová terapie v neodkladné péči.7. Zavádění a péče o nazogastrickou sondu.8. Monitorace v urgentní medicíně.9. Státní svátek.10. Zápočet.

Získané způsobilosti

- Zvolit vhodný způsob diagnostiky stavu ohrožení života.- Analyzovat klinické příznaky

Literatura

Hampton, J. R. EKG stručně, jasně, přehledně 6. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. Ševčík P., Černý Vl., Vítovec J. a kolektiv. Intenzivní medicína. Galén, Praha , 2003. Baskett, P., Nollan, J. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005. Evropská rada pro resuscitaci, 2006. ISBN 80-239-7676-1.Štětina, J. a kol. Medicína katastrof a hromadných neštěstí. Pokorný, J. a kol. Urgentní medicína. Kasal, E. a kol. Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné medicíny a intenzívní péče. Praha, 2003. ISBN 80-246-0556-2.

Požadavky

Zápočtový test na 80% (1 řádný termín a 2 opravné). Podmínkou pro udělení zápočtu je 90% účast na přednáškách a na cvičeních (tolerována 1 absence).

Garant

Doc. MUDr. Eduard Kasal, CSc.

Vyučující

MUDr. Roman BosmanDoc. MUDr. Eduard Kasal, CSc.MUDr. Stanislav MachartMgr. Eva PfefferováMUDr. Roman BosmanMgr. Petr KunášekMUDr. Stanislav MachartMgr. Eva Pfefferová