Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína 4 (KAZ / URM4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / URM4 - Urgentní medicína 4, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Strategie přednemocniční neodkladné léčby.2. Kardiopulmonální resuscitace.3. Poresuscitační péče.4. Farmaka v neodkladné péči.5. Infuzní a transfuzní přípravky.6. Základy arytmologie v urgentní medicíně.7. Dechová nedostatečnost a možnosti léčby v urgentní medicíně.8. Šokové stavy.9. Polytrauma.10. Intoxikace V PNP.Cvičení:1. Praktický nácvik kanylace žilního řečiště.2. Kardiopulmonální resuscitace.3. Praktický nácvik intraoseální kanylace.4. Defibrilace, kardioverze, kardiostimulace.5. - 6. Simulace urgentních stavů (prezentovaných na přednáškách).7. Péče o žilní a arteriální vstupy.8. Velikonoční prázdniny.9. Hodnocení EKG křivek.10. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Zvolit vhodný způsob diagnostiky stavu ohrožení života.Analyzovat klinické příznaky a v rámci diferenciální diagnostiky rozlišit jednotlivé stavy.Sestavit léčebný plán s použitím vhodných léčebných prostředků.Osvojit si praktické dovednosti urgentní medicíny.

Literatura

Ševčík, P., Černý, V., Vítovec, J. a kol. Intenzivní medicína 2. rozšířené vydání. Praha: Galén, 2003. Baskett, P., Nollan, J. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005. Evropská rada pro resuscitaci, 2006. ISBN 80-239-7676-1.Štětina, J. a kol. Medicína katastrof a hromadných neštěstí. ERTLOVÁ, F., MUCHA, J. Přednemocniční neodkladná péče. Pokorný, J. a kol. Urgentní medicína. Kasal, E. a kol. Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné medicíny a intenzívní péče. Praha, 2003. ISBN 80-246-0556-2.

Požadavky

Zápočtový test na 80% (1 řádný termín a 2 opravné). Podmínkou pro udělení zápočtu je 90% účast na přednáškách a na cvičeních (tolerována 1 absence).

Garant

Doc. MUDr. Eduard Kasal, CSc.

Vyučující

MUDr. Roman BosmanDoc. MUDr. Eduard Kasal, CSc.MUDr. Stanislav MachartMUDr. Roman BosmanMgr. Petr KunášekMgr. Eva Pfefferová