Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z aplikované matematiky (KAZ / VKAMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VKAMK - Vybrané kapitoly z aplikované matematiky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Matice, operace s maticemi. Determinant matice. Soustavy lineárních algebraických rovnic.2. Vektorová algebra, skalární a vektorový součin, lineární závislost a nezávislost vektorů.3. Analytická geometrie v rovině a v prostoru - přímky, roviny. Kuželosečky a kvadratické plochy.4. Funkce jedné reálné proměnné, základní vlastnosti. Elementární funkce.5. Limita a spojitost funkcí.6. Derivace funkce, směrnice tečny ke grafu funkce. Extrémy funkce (lokální a globální), řešení optimalizačních úloh.7. Integrální počet, primitivní funkce a neurčitý integrál. Metody integrace, substituce, integrace per partes.8. Určitý integrál. Aplikace integrálního počtu.Cvičení budou v návaznosti na odpřednášenou látku věnována typovým příkladům.

Získané způsobilosti

Absolvent bude schopen řešit soustavy lineárních algebraických rovnic s využitím maticového počtu. Absolvent se naučí využívat znalosti diferenciálního počtu na řešení jednoduchých úloh: najít tečnu ke grafu funkce, řešit optimalizační úlohy. Absolvent si osvojí základní postupy při výpočtech integrálů a naučí se využívat integrální počet k řešení aplikačních úloh.

Literatura

Jirásek, František; Kriegelstein, Eduard; Tichý, Zdeněk. Sbírka řešených příkladů z matematiky. 1. vyd. Praha : SNTL, 1979. F.Jirásek,S.Čipera,M.Vacek. Sbírka řešených příkladů z matematiky II. Praha, 1989. ISBN 80-03-00187-0.Delventhal, Katka Maria; Kissner, Alfred; Kulick, Malte. Kompendium matematiky : vzorce a pravidla : četné příklady včetně řešení : od základních operací po vyšší matematiku. V Praze : Euromedia Group - Knižní klub, 2004. ISBN 80-242-1227-7.Dolanský, Petr. Matematika pro distanční studium. 1. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-643-6.Vošický, Zdeněk. Matematika v kostce : [pro střední školy]. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Fragment, 1996. ISBN 80-7200-012-8.portal.zcu.cz/wps/portal/predmety/kma/vkan1.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

Prof. Ing. Josef Kott, DrSc.

Vyučující

Prof. Ing. Josef Kott, DrSc.