Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (KAZ / VKZZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VKZZR - Výchova ke zdraví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do výchovy ke zdraví. Význam předmětu Výchova ke zdraví.2. Zdravotní výchova - cíle, zásady, formy.3. Zdravotní výchova - metody, kontrola účinnosti.4. Zdraví a jeho determinanty.5. Podpora zdraví a prevence. Screening.6. Komunitní projekty k podpoře zdraví - zdravá škola, zdravé město, zdravý podnik, zdravá rodina.Rizikové faktory ovlivňující zdraví. Zdravý způsob života.7. Rizikové skupiny a možnosti ovlivnění jejich životního stylu - zdravotní výchova u adolescentů, narkomanů.8. Problematika kuřáctví a drogových závislostí.9.-10. Úloha nelékaře ve zdravotní výchově v primární péči, nemocniční péči (sekundární péči), v terciálnípéči (rehabilitační).11.-12. Možnosti ovlivnění společnosti v oblasti zdravého životního stylu, oblast regionální.13.-14. Význam socioekonomických a behaviorálních faktorů pro zdravý způsob života.15. Opakování.Cvičení:1. - 2. Exkurze na Krajskou hygienickou stanici na oddělení zdravotní výchovy.3. - 15. Příprava a prezentace zdravotně výchovné přednášky (plánu) - tématika blízká pracovnímu zaměření absolventa - určena zdravým i nemocným jedincům.

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže vytvořit a aplikovat výchovný program zaměřený na určitou skupinu obyvatel.

Literatura

Kolektiv autorů. Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví. Praha: Fortuna, 2007. Čeledová, Libuše; Čevela, Rostislav. Výchova ke zdraví : vybrané kapitoly. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3213-8.Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu (zkoušky)" docházka 80 % (tolerovány 2 absence) - při nesplnění požadované docházky seminární práce " seminární práce a její prezentace" písemný test při úspěšnosti plnění 70%

Garant

Mgr. Eva Pfefferová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav BeránekMgr. et Mgr. Václav Beránek