Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné zdravotnictví (KAZ / VZDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAZ / VZDK - Veřejné zdravotnictví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obor veřejné zdravotnictví - jeho současné pojetí a význam, předmět, přehled historického vývoje v oboru2. Zdraví a nemoc jako biopsychosociální kategorie - determinanty zdraví, nejčastější příčiny nemocí, mezinárodní klasifikace nemocí3. Prevence v péči o zdraví - dispenzarizace, primární, sekundární, terciární prevence4. Typy zdravotní péče - zdravotnické systémy a jejich struktura5. Zdravotnická legislativa - základní právní předpisy v oblasti péče o zdraví, zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, zákon o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, zákon o zdravotnické záchranné službě6. Zdravotní politika, programy WHO, regionální zdravotní politika7. Systém a způsoby financování zdravotní a sociální péče - zdravotnické systémy a ekonomika, historie ekonomiky zdravotnictví8. Systém sociálního zabezpečení v ČR - sociální pojištění, státní sociální podpora, sociální pomoc, sociální péče9. Organizace zabývající se zdravotní péči v ČR a ve světě - světová deklarace zdraví (World Health Declaration) a politika Zdraví pro 21. století10. Národní zdravotní informační systém, MKN, registry11. Metody studia zdravotního stavu obyvatelstva - význam měření zdravotního stavu obyvatel, způsoby vyhledávání poruch zdraví v populaci12. Vzdělávání ve zdravotnictví13. Výchova ke zdraví jako úkol pro společnost14. Způsobilost k výkonu zdravotnického povolání15. Seminární práce

Získané způsobilosti

1. Student zná determinanty ovlivňující zdraví 2. Student se orientuje ve zdravotnické legislativě 3. Student popíše evropskou strategii SZO pro 21. století 4. Student zná způsoby financování systému zdravotní a sociální péče5. Student vyjmenuje metody hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva, dokáže vyhledat potřebné informace.

Literatura

Janečková, H., Hnilicová, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. 2009. ISBN 978-80-7367-592-9.VURM.V. et al. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví. Triton Praha, 2007. ISBN 9788072549979.ČEVELA, R., ČELEDOVÁ, L., DOLANSKÝ, H. Výchova ke zdraví pro střední zdravotnické školy. Praha: Grada, 2009. HAVRÁNEK, J., HAVRÁNKOVÁ, R., VURM, V. Základy zdravotnické statistiky. ZSF JU České Budějovice, 2004. Gladkij, Ivan; Strnad, Ladislav. Zdravotní politika, zdraví, zdravotnictví. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, Lékařská fakulta, 2002. ISBN 80-244-0500-8.ZAVÁZALOVÁ, H. A KOL. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Karolinum Praha, 2008.

Požadavky

" docházka 80 % (tolerovány 2 absence) " splnění úkolů zadaných ve výuce " seminární práce a její prezentace" písemný test

Garant

Doc. PaedDr. Ilona Mauritzová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Václav BeránekMUDr. Květuše Zikmundová, CSc.Mgr. et Mgr. Václav Beránek