Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Adjuvatika (KFE / AKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / AKP - Adjuvatika, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Definice adjuvatik a jejich rozdělení, úloha těchto pomůcek při sebeobsluze pacienta2. Úloha vertikalizace pacienta a bipedální lokomoce v rehabilitačním procesu3. Pomůcky pro nácvik vertikalizace, berle, podpažní berle, chodítka, bradla4. Pomůcky pro přenesení pacienta do vany, madla, antidekubitní podložky5. Nájezdy a zvedací plošiny6. Mechanické vozíky rozdělení, doplňky7. Elektrické vozíky a jejich doplňky8. Vozíky účelové a sportovní9. Pomůcky pro sebeobsluhu, podavače, navlékače punčoch a konflíků, potřeby pro domácnost upravené na ovládání jednou rukou10. Bezdotyková hygienická zařízení, úpravy osobních automobilů přepravujících zdravotně postižené11. Dostupnost, indikace a správný výběr pomůcek. Úpravy výpočetní techniky pro ovládání zdravotně postiženýmCvičení:1. Základy bezpečnosti při používání kompenzačních pomůcek2. Nácvik chůze na bradlech, vertikalizace za pomoci fixních ortéz u žebřin3. Nácvik chůze na podpažních berlích, správné nastavení4. Nácvik chůze s francouzskými berlemi a jejich nastavení. Chůze o jedné holi5. Používání nájezdů a zvedacích plošin6. Nasedání do motorových vozidel a ukládání vozíků7. Přemisťování do vany pomocí zvedáku8. Překonávání architektonických bariér na vozíku9. Využití a údržba elektrického vozíku, Sportovní pomůcky a jejich využití10. Zvládnutí běžných hygienických činností podle typu postižení. Příprava jídel jednou rukou, při použitíkompenzačních pomůcek11. Základní údržba a běžné opravy prováděné zdravotně postiženým

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje kompenzační pomůcky pro jednotlivá zdravotní postižení. Vyšetří klienta, navrhne vhodnou pomůcku a edukuje klienta i rodinné příslušníky pro použití i údržbu pomůcky.

Literatura

FOPTO. Ortopedická protetika. FOPTO, 2005. SOSNA, Antonín a kol. Základy ortopedie. Triton, 2001. ISBN 80-7254-202-8.

Požadavky

100% účasti seminární práce na zadané téma, ověření praktických dovednostízápočtový test

Garant

Mgr. Pavel Wanka

Vyučující

Mgr. Pavel WankaMgr. Pavel Wanka