Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezbariérové přístupy a kompenz. pomůcky (KFE / BKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / BKP - Bezbariérové přístupy a kompenz. pomůcky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Bariéry v životě osob se smyslovým a fyzickým handicapem.2. Architektonické bariéry.3. Architektonické plánování a současná legislativa.4. Základní parametry pohybu osob s pohybovým a smyslovým handicapem v daném prostředí.5. Rozměrové požadavky na pohyb a orientaci v prostoru.6. Tvorba bezbariérového prostředí ve městě.7. Tvorba bezbariérového prostředí v bytových domech.8. Tvorba bezbariérového prostředí ve veřejných budovách.9. Technické a kompenzační pomůcky.10. Zdůvodnění indikace kompenzačních pomůcek pro vybrané diagnózy.11. Preskripce kompenzačních pomůcek.Cvičení:1. Praktické návrhy na úpravu bezbariérovéhodomácího prostředí u vybraných diagnóz.2. Návrhy na vybavení domácího prostředí kompenzačními pomůckami k zajištění soběstačnosti.3. Praktické návrhy na úpravu bezbariérového pracovního prostředí u vybraných diagnóz.4. Nácvik používání kompenzačních pomůcek pro přípravu jídla a jedení.5. Nácvik používání kompenzačních pomůcek pro hygienu.6. Nácvik používání kompenzačních pomůcek pro oblékání a obouvání.7. Nácvik používání kompenzačních pomůcek pro vertikalizaci.8. Nácvik používání kompenzačních pomůcek pro lokomoci.9. Nácvik používání kompenzačních pomůcek při nácviku instrumentálních všedních denníchčinnostech v modelových situacích.10. Praktická úprava předmětů denní potřeby a nácvik jejich používání v modelových situacích.11. Praktické využití kompenzačních a technických pomůcek k prevenci pádů u seniorů.

Získané způsobilosti

Student/ka aplikuje odstraňování jednoduchých bariér v domácím a pracovním prostředí zdravotně znevýhodněné osoby, provádí nácvik v používání kompenzačních pomůcek pro dosažení soběstačnosti v personálních a instrumentálních všedních denních činnostech.

Literatura

FALTÝNKOVÁ, Zdeňka. Paraplegie, tetraplegie. Praha: Svaz paraplegiků - Centrum informací a pomoci Paraple. Krivošíková, Mária. Úvod do ergoterapie. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2699-1.Filipiová, Daniela. Život bez bariér : projekty a rekonstrukce. Vyd. 1. Praha : Grada, 1998. ISBN 80-7169-233-6.

Požadavky

Přednáška: Vypracování písemného testu s 75% úspěšností, 80% účast na přednáškách.Cvičení: 80% aktivní účast na hodinách cvičení - průběžné a závěrečné prověřování praktických dovedností.

Garant

PhDr. Michaela Šrytrová

Vyučující

PhDr. Michaela ŠrytrováPhDr. Michaela ŠrytrováMgr. Pavel Wanka