Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z ortotiky a protetiky 2 (KFE / COP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / COP2 - Cvičení z ortotiky a protetiky 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Snímání měrných podkladů ortéz (negativy, obkresy, míry).2. Hlavokrční ortézy a límce. Trupové ortézy (rigidní a dynamické).3. Trupové ortézy typu měkkých bandáží (kosticové, elastické trup. ort., batůžky a pod.)4. Trupové ortézy pro sed (sedáky do vozíků a další).5. Břišní pásy, kýlní pásy, deo- a kolostomické pásy, urinály a suspensoria.6. Ortézy pro kyčelní kloub. Ortézy pro kolenní kloub.7. Ortézy pro hlezenní kloub a nohu. Ortézy podle Sarmienta pro dospělé.8. Přístroje DK. Ortoprotézy.9. Speciální a pracovní ortézy.10. Silikonové masky, kryty a návleky k zabránění jizev, silikonové ortézy k uvolnění kontraktur.11. Ortopedické vložky, korekční obuv. Složité vady v oblasti nohy a jejich kalceotické ošetření12. Získávání měrných podkladů pro protézy HK a DK.13. Získávání měrných podkladů pro vložky a pro ortopedickou obuv.14. Plošné obkresy, papírové vzory, plošné otisky, plastické poloformy a jejich využívání.15. Celé odlitky-technika: negativ - positiv - model. Statické a dynamické odlitky.16. Přípravy (technika a klienta) k snímání sádrového otisku. Poloha objektu a obecné zásady vypracování negativu (korekce,modelace) a jeho sejmutí.17. Měrné, fixační a tvarovací pomůcky někdy využívání pro tvorbu modelu.18. Prostorové ustavení klienta a modelu-základní orientace, souřadnicové systémy. Pomůcky a přístroje k prostorovému ustavení klienta a modelu.19. Základní pravidla vertikální stavby protéz DKK. Základní pravidla stavby protéz HKK.20. Zkouška negativu a jeho prostorová orientace.21. Statické a dynamické zkoušky - význam, vlivy, klady a zápory.22. Protetické dílce a jejich prostorové ustavení.23. Provádění statických a dynamických zkoušek a testování pomůcky a klienta během stavby

Získané způsobilosti

Student po absolvování dokáže vyšetřit pacienta, odebrat měrné podklady, vyhodnotit je a připravit model pro individuální část výrobku, odebrat měrné podklady a vytvořit měkkou bandáž a ortopedickou vložku na míru.

Literatura

MAY,B.,J. Amputations and prosthetics. Philadelphia : Davis company. FOPTO. Ortopedická protetika. Praha: FOPTO, 2005. EIS, Emil. Ortopedie pro speciální pedagogy: Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. fakult. Praha: SPN, 1986. Kolektiv autorů. Ortotika. Praha: FOPTO, 2004. HUSIĆ, Ivan. Ortotika: doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy. Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2003. KAPHINGST, W. et al. Protetika: základy protetiky dolních a horních končetin: pro učební obor technické ortopedie: [doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy]. Praha: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2002. Firma OTTO BOCK. Technické informace. SOSNA, Antonín a kol. Základy ortopedie. V Praze: Triton, 2001. ISBN 80-7254-202-8.

Požadavky

100% aktivní účast na výuce Průběžné ověřování teoretických a praktických znalostí a dovedností.

Garant

Mgr. Pavel Wanka

Vyučující

Mgr. Rita FirýtováMgr. Pavel Wanka