Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z ortotiky a protetiky 3 (KFE / COP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / COP3 - Cvičení z ortotiky a protetiky 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvarování dlah2. Spojování kovu nýtování, šroubová spojení, letování, sváření3. Valchování usně4. Bandažistika5. Výroba sádrových negativů, pozitivů, modelů.6. Metylmetakrylátové odlitky7. Kompozitní materiály8. Technologie zpracování polyuretanů9. Výroba kopií a zpracování.10. Technologie zpracování polyetylenů. Zpracování polypropylenů a pěnových plastů11. Technologie zpracování akvaplastů.12. Technologie práce se separátory a lepidly13. Technologické postupy při práci s modulárními systémy.14. Protézy po amputaci v noze, Pyrogov, Chopart, syma I a II., stavba štítové protézy, karbonová planžeta na plantě15. Velmi dlouhý bércový amputační pahýl, úprava protézového chodidla, uchycení protézy,16. Standardní bercový pahýl, silikonový návlek, rozložení tlaků v pahýlovém lůžku17. Ultrakrátký bercový pahýl, použití stehenní objímky, omezení flexe18. Exartikulace v kolenním kloubu, pahýlové lůžko speciální modelace.19. Stehenní protéza pro velmi dlouhý amputační pahýl, speciální kolenní klouby20. Standardní stehenní protéza, silikonové lužko, ISNY systém, pahýlové lůžko se zanořeným hrbolem.21. Velmi krátký stehenní pahýl, použití měkkého a pevného kříže pro uchycení protézy22. Exartikulace v kyčelním kloubu, protetické vybavení, specifika při nácviku chůze23. Hemipelvectomie, způsob protetického vybavení24. Zvládnutí běžných denních činností, řízení motorových vozidel s protézou.

Získané způsobilosti

Student po absolvování pracuje se všemi druhy materiálu, který se používá při výrobě protéz a ortéz, vytvoří na základě vyšetření protézu DK a edukuje klienta o její údržbě a používání.

Literatura

MAY,B.,J. Amputations and prosthetics. Philadelphia : Davis company. FOPTO. Ortopedická protetika. Praha: FOPTO, 2005. EIS, Emil. Ortopedie pro speciální pedagogy: Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. fakult. Praha: SPN, 1986. Kolektiv autorů. Ortotika. Praha: FOPTO, 2004. HUSIĆ, Ivan. Ortotika: doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy. Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2003. KAPHINGST, W. et al. Protetika: základy protetiky dolních a horních končetin: pro učební obor technické ortopedie: [doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy]. Praha: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2002. Firma OTTO BOCK. Technické informace. SOSNA, Antonín a kol. Základy ortopedie. V Praze: Triton, 2001. ISBN 80-7254-202-8.

Požadavky

100% aktivní účast na výuce Průběžné ověřování teoretických a praktických znalostí a dovedností

Garant

Mgr. Pavel Wanka

Vyučující

Mgr. Rita FirýtováMgr. Pavel Wanka