Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z ortotiky a protetiky 5 (KFE / COP5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / COP5 - Cvičení z ortotiky a protetiky 5, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Korekce vrozených a získaných vad u dětí, princip působení, remodelace skeletu a měkkých tkání. Silové působení ortéz pro děti a jejich dimenzování s ohledem na jejich tvar, materiál a komponenty.2. Ortézy pro hlavu a hlavokrční ortézy (napr. i korekční helmyčky atd..)3. Základní pravidla pro korzetoterapii. Trupové ortézy pro korekci ve frontální rovině. Trupové ortézy pro korekci v sagitální rovině.4. Ortézy HK pro rameno a loket. Ortézy HK pro předloktí, ruku a prsty.5. Ortézy pro kyčelní kloub. Ortézy pro kolenní kloub. Ortézy pro hlezno a nohu.6. Ortézy podle Sarmienta pro HK a DK. Derotační ortézy HK a DK.7. Ortoprotézy. Recyprokátory. Speciální ortézy (např. s návazností na instrumentaci - zevní fixátory a pod)8. Odlišnosti v braní měrných podkladů u dětských pacientů. Vyšetření hybných stereotypů formou hry9. Přehled dílů pro stavbu dětských ortéz a protéz. Odlišnosti v nácviku chůze.10. Modifikace se stavitelnou velikostí. Kompenzační pomůcky pro děti.11. Sportovní činnosti s pomůckou. Plávaní s pomůckou. Hygiena při používání ortopedických pomůcek12. Výroba atypických dílů mimo velikostní škálu.13. Příprava školního místa pro různé typy postižení. Integrace do zájmových organizací14. Stavba dětské protézy DK po amputaci15. Stavba dětské protézy DK při vrozené vadě s netypickým pahýlem16. Stavba dětské protézy HK

Získané způsobilosti

Student odebere měrné podklady od dítěte, zhotoví ortézu (protézu), aplikuje ji a edukuje dětského klienta a jeho rodinné příslušníky o údržbě a používání.

Literatura

MAY,B.,J. Amputations and prosthetics. Philadelphia : Davis company. FOPTO. Ortopedická protetika. Praha: FOPTO, 2005. EIS, Emil. Ortopedie pro speciální pedagogy: Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. fakult. Praha: SPN, 1986. Kolektiv autorů. Ortotika. Praha: FOPTO, 2004. HUSIĆ, Ivan. Ortotika: doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy. [Praha]: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2003. KAPHINGST, W. et al. Protetika: základy protetiky dolních a horních končetin: pro učební obor technické ortopedie: [doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy]. Praha: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2002. Firma OTTO BOCK. Technické informace.

Požadavky

100% aktivní účast na výuce Průběžné ověřování teoretických a praktických znalostí a dovedností.

Garant

Mgr. Pavel Wanka

Vyučující

Mgr. Pavel Wanka