Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epitetika (KFE / EPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / EPI - Epitetika, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Definice a rozdělení epitetiky, funkce kosmetické náhrady. Volba barvy kosmetické náhrady, vzorník barev určování správné velikosti pomůcky2. Mamární epitézy, zapracování do spodního prádla, velikostní řada3. Končetinové epitézy, volba správného tvaru a velikosti4. Paruky a vlásenky kryjící defekty na hlavě, výběr a aplikace5. Elastické masky na doléčování popálenin, výroba střihu a aplikace6. Elastické rukavice na končetiny, výroba obkresů a střihů, aplikace na pacienta7. Trupové elastické návleky na doléčování popálenin, měrné podklady a aplikace8. Vyrovnání deformit na trupu, vyrovnání skolióz zapracováním vycpávek do oděvu.9. Úloha epitéz v resocializaci po úraze nebo ztrátovém poranění10. Barevná provedení ortopedických pomůcek, kosmické technologie a design protetických vybavení.11. Zápočtový testCvičení:1. Kosmetické náhrady nosu a uší, zapracování do brýlí, technika dentálních pryskyřic2. Faciální epitézy ze silikonu, ukotvení epitézy do kostního skeletu.3. Epitézy prstů, tvorby jednotlivých náhrad, upevnění pomocí prstýnků.4. Kosmetické rukavice, barevná škála, rozsah velikostí a způsoby měření5. Zpracování mamární epitézy6. Končetinové epitézy - zapracování do návleků7. Elastické masky - praktické zpracování8. Elastické rukavice ? praktické zpracování9. Trupové elastické návleky ? praktické zpracování10. Vyrovnání deformit trupu ? praktické zpracování11. Ověření praktických dovedností

Získané způsobilosti

Student popíše kosmetické náhrady. Odebere měrné podklady, vybere vhodný materiál, vypracuje epitézu či kompresní návlek na popáleninu.

Literatura

FOPTO. Ortopedická protetika. Praha: FOPTO, 2005. Kolektiv autorů. Ortotika. Praha: FOPTO, 2004. HUSIĆ, Ivan. Ortotika: doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy. Praha]: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2003. KAPHINGST, W. et al. Protetika: základy protetiky dolních a horních končetin: pro učební obor technické ortopedie: [doporučený učební text pro rekvalifikační kurzy]. Praha: Federace ortopedických protetiků technických oborů, 2002.

Požadavky

100% účast na přednáškách (25% lze nahradit)seminární práce na zadané témazápočtový test

Garant

PaedDr. Zdeněk Šolc

Vyučující

PaedDr. Zdeněk ŠolcPaedDr. Zdeněk Šolc