Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální terapie 2 (KFE / FT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / FT2 - Fyzikální terapie 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:1.Fototerapie- elektromagnetické vlnění, spektrum, světlo a jeho rozdělení, fyzikální vlastnosti světla. Infračervené záření- rozdělení, účinky, zdroje, dávkování, indikace2.Ultrafialové záření- rozdělení, účinky na tkáně a organismus, zdroje, dávkování, indikace, kontraindikace.3.Viditelné světlo- rozdělení, indikace4.Laserová terapie- princip, účinky na tkáň a organismus, dávkování5.Laserová terapie- technika ošetření, bezpečnostní opatření, indikace, kontraindikace6.Elektroterapie- elektrické jednotky a veličiny, vodiče, nevodiče a polovodiče, rozdělení elektroterapie podle frekvence7.Průchod proudu tkáněmi a jeho účinky, galvanoterapie, děje v místě styku kůže a elektrodové podložky8. Děje v proudové dráze, kataelektrotonus, anaelektrotonus, klesající a stoupající proudy, proudová hustota9.Galvanizace- základní součásti přístroje pro galvanizaci, elektrody a elektrodové podložky, dávkování, indikace a kontraindikace10.Končetinová galvanická koupel, Stangerova galvanická koupel11.Iontoforéza- princip, praktická aplikace, léčiva aplikovaná z katody a z anody, jejich indikaceCvičení: aplikace teoretických znalostí při provádění fyzikální terapie

Získané způsobilosti

Student/ka dokáže pochopit základní principy fyzikální terapie a aplikovat je v praxi, dokáže teoretické znalosti uplatnit u konkrétních pacientů, tedy si odvodit i indikace a kontraindikace v individuálních případech.

Literatura

Časopis rehabilitace a fyzikální lékařství. Ipser, J., Přerovský K. Fysiatrie. Praha: Avicenum, 1972. VALEŠ, J. Fyzikální terapie. Plzeň:SZŠ a VZŠ v Plzni. Poděbradský J., Vařeka I. Fyzikální terapie I. a II. Grada, 1998. Capko, J. Základy fyziatrické léčby. Praha: Grada Publishing, spol. s r.o. , 1998.

Požadavky

V písemném testu minimálně 75% správných odpovědí, při ústní zkoušce prokázat dostatečné znalosti pro správné postupy při léčbě. 80% docházka při cvičení a průběžné ověřování praktických dovedností.

Garant

MUDr. Karel Pitr

Vyučující

MUDr. Karel PitrMarkéta Platzerová