Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální terapie 3 (KFE / FTF3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / FTF3 - Fyzikální terapie 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Fototerapie - elektromagnetické vlnění, spektrum, světlo a jeho rozdělení, fyzikální vlastnosti světla. Infračervené záření - rozdělení, účinky, zdroje, dávkování, indikace.2. Ultrafialové záření - rozdělení, účinky na tkáně a organismus, zdroje, dávkování, indikace, kontraindikace. Viditelné světlo - rozdělení, indikace.3. Laserová terapie - princip, účinky na tkáň a organismus, dávkování, technika ošetření, bezpečnostní opatření, indikace, kontraindikace.4. Elektroterapie - elektrické jednotky a veličiny, vodiče, nevodiče a polovodiče, rozdělení elektroterapie podle frekvence.5. Průchod proudu tkáněmi a jeho účinky, galvanoterapie, děje v místě styku kůže a elektrodové podložky.6. Děje v proudové dráze, kataelektrotonus, anaelektrotonus, klesající a stoupající proudy, proudová hustota.7. Galvanizace - základní součásti přístroje pro galvanizaci, elektrody a elektrodové podložky, dávkování, indikace a kontraindikace.8. Končetinová galvanická koupel, Stangerova galvanická koupel.9. Iontoforéza - princip, praktická aplikace, léčiva aplikovaná z katody a z anody, jejich indikace.10. Nízkofrekvenční terapie.11. Elektrodiagnostika.12. Středofrekvenční terapie.13. Vysokofrekvenční terapie, léčba elektromagnetickým polem.Cvičení:1. Kontaktní elektroterapie ? úvod.2. Aplikace galvanického proudu a iontoforézy - mechanismus účinku, praktické provedení, indikace, kontraindikace.3. Aplikace nízkofrekvenčních proudů ? diadynamické, Träbert, - mechanismus účinku, praktické provedení, indikace, kontraindikace.4. Aplikace nízkofrekvenčních proudů - TENS - mechanismus účinku, praktické provedení, indikace, kontraindikace.5. Aplikace středofrekvenčních proudů - klasická interference,isoplanární a dipólové vektorové, mechanismus účinku, praktické provedení, indikace, kontraindikace.6. Aplikace středofrekvenčních proudů - isoplanární a dipólové vektorové, mechanismus účinku, praktické provedení, indikace, kontraindikace.7. Elektrodiagnostika - systém vyšetření, provedení u pacientů s periferní paresou i jiným svalovým oslabením, význam v klinické praxi, indikace, kontraindikace.8. Elektrostimulace, elektrogymnastika - systém vyšetření, provedení u pacientů s periferní paresou i jiným svalovým oslabením, význam v klinické praxi, indikace, kontraindikace.9. Elektrogymnastika - systém vyšetření, provedení u pacientů s periferní paresou i jiným svalovým oslabením, význam v klinické praxi, indikace, kontraindikace.10. Reflexní masáž ? mechanismus účinku, praktické provedení základních hmatů, indikace, kontraindikace.11. Reflexní masáž ? šíjová sestava.12. Reflexní masáž ? zádová sestava.13. Praktické zkoušení.

Získané způsobilosti

Student/ka pochopí reakce organizmu na aplikaci fyzikální terapie, vyjmenuje indikace a kontraindikace využití fototerapie, galvanoterapie, nízkofrekvenční, středněfrekvenční a vysokofrekvenční terapie, reflexní masáže (šíjovou a hrudní sestavu) a prakticky je aplikuje.

Literatura

Ipser, J., Přerovský K. Fysiatrie. Praha: Avicenum, 1972. Poděbradský J., Vařeka I. Fyzikální terapie I. a II. Praha: Grada Publishing, spol s r.o., 1998. Capko, J. Základy fyziatrické léčby. Praha: Grada Publishing, spol s r.o., 1998. Pavlů, Dagmar; Kvapilík, Josef. Základy masáže. Praha : Scientia medica, 1994. ISBN 80-85526-11-5.

Požadavky

Písemný test s minimálně 75% úspěšností.80% aktivní účast na hodinách cvičení - průběžné a závěrečné prověřování praktických dovedností.

Garant

MUDr. Karel Pitr

Vyučující

MUDr. Karel PitrMgr. Lukáš RybaMgr. Petra PokováMgr. Lukáš RybaBc. Ivo Vonásek