Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z léčebné ergoterapie 3 (KFE / LE3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / LE3 - Cvičení z léčebné ergoterapie 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Užití a aplikace ergoterapie ve speciálních dětských zařízeníchDěti tělesně postižené - speciální dětská zařízení.Děti mentálně postižené - ambulantní speciální zařízení.Užití a aplikace ergoterapie na lůžkovém odděleníVyšetření pacienta, rozhovor, sestavení krátkodobého a dlouhodobého léčebnéhoplánuSoběstačnost na lůžku a v nemocničním provozu, lokomoce.Poradenská služba rodině a pacientovi.Komunikační schopnosti, kompenzační a individuální pomůcky, dlahování, architektonickébariéry a jejich odstraňování.Specifika různých druhů onemocnění a věkových kategorií. Využití všech dostupnýchterapeutických činností. Spolupráce se sociální pracovnicí.Užití a aplikace ergoterapie v ambulantním provozuVyšetření pacienta, vstupní pohovor, rozbor, sestavení krátkodobého a dlouhodobého léčebného plánu.Poradenská služba rodině a pacientovi. Kompenzační a individuální pomůcky, dlahování, architektonické bariéry a jejich úprava.Specifika různých druhů onemocnění a věkových kategorií - využití všech dostupných terapeutických činností.Užití a aplikace ergoterapie na lůžkovém rehabilitačním oddělení.Příjem pacienta, vyšetření ergoterapeutické a speciální. Krátkodobý a dlouhodobý ergoterapeutický plán. Výběr vhodných činností. Dlahování. Kompenzační pomůcky a individuální pomůcky a výcvik v jejich používání. Užívání protéz. Výcvik soběstačnosti, lokomoce, užívání invalidního vozíku.Zájmová činnost.Užití a aplikace ergoterapie u psychických pacientůOrdinace lékaře, vyšetření pacienta, spolupráce s psychologem. Výcvik soběstačnosti. Zájmová činnost. Použití všech dostupných terapeutických činností. Krátkodobý a dlouhodobý léčebný plán. Muzikoterapie. Práce v exteriéru. Zvláštnosti u různých věkových kategorií.Užití a aplikace u smyslových vadVyšetření pacienta. Krátkodobý a dlouhodobý ergoterapeutický plán plán. Spolupráce s ošetřovatelským týmem, učiteli. Užití kompenzačních pomůcek. Soběstačnost a samostatnost. Užití dostupných ergoterapeutických činností. Zájmová činnost. Sportovní činnost.Užití a aplikace ergoterapie u tělesně a mentálně postižených dětíVyšetření pacienta. Spolupráce s ošetřovatelským týmem. Krátkodobý a dlouhodobý léčebný plán. Užití kompenzačních a individuálních pomůcek. Soběstačnost a samostatnost. Užití dostupných terapeutických činností.Užití a aplikace u geriatrických pacientůVyšetření pacienta, pohovor, krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán. Užití dostupných ergoterapeutických činností. Kompenzační a individuální pomůcky. Dlahování. Komunikační schopnosti. Soběstačnost a samostatnost. práce se starým člověkem ve vlastní domácnosti, práce se starým člověkem v domově soustředěné péče a v domově důchodců.Chráněné dílny .

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování předmětu porozumí základním principům sestavení ergoterapeutického programu pro neurorehabilitaci, aplikuje ergoterapeutické koncepce a modely v neurorehabilitaci, klasifikuje problémové oblasti a potřeby klientů, stanovuje cíle terapie, aplikuje terapeutické a kreativní činnosti v krátkodobém ergoterapeutickém programu, metody na neurovývojovém podkladě, do terapie zařazuje výcvik kognitivních funkcí, využívá teoretických znalostí při plánování ergoterapeutického programu.

Literatura

Gilbertová, S. Ergonomie. GRADA, 2001. Pfeiffer, J. Ergoterapie. Rehalb, o.p.s., Praha, 2001. Lippertová - Grunerová, M. Neurorehabilitace. GALEN, 2005. Vaňásková, Eva. Testování v rehabilitační praxi - cévní mozkové příhody. Brno : Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004. ISBN 80-7013-398-8.Kol. autorů. Výchovná problematika v dětských zařízeních. IDVPZ, 1996.

Požadavky

100% účast na cvičení.Vypracování semestrální práce a její představení.Zápis do Docházkové knížky BOZP + podpis zodpovědného pracovníka příslušného pracoviště.

Garant

Mgr. Ilona Zahradnická

Vyučující

Mgr. Ilona Zahradnická