Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro výrobu ortotických pomůcek (KFE / MATER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / MATER - Materiály pro výrobu ortotických pomůcek, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie používaných materiálů v OP.2. Základní rozdělení materiálů zpracovávaných v OP.3. Technologický význam materiálů při stavbě protetických pomůcek.4. Posuzování fyzikálních a chemických vlastností materiálů,5. Ekonomika výroby, způsob skladování6. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.7. Textilní materiály.8. Kůže a její použití v OP. Vlastnosti kůže9. Kovy Vlastnosti kovů.10. Dřevo. Vlastnosti dřeva11. Spojovací materiály.12. Povrchové úpravy13. Pryže, výrobky z pryže jejich využití v OP.14. Sádra, sádrová obinadla.15. Zápočtový testCvičení:1. Deskové materiály tvrdé, jejich chemické a fyzikální vlastnosti, způsob opracování.2. Deskové materiály měkké, jejich chemické a fyzikální vlastnosti, způsob opracování3. Polyuretanové pěny tvrdé.4. Polyuretanové pěny měkké.5. Kopírovací pěna Abformer.6. Zásady při zpracování pěn7. Orthocryl tvrdý, použití v OP8. Orthocryl měkký, použití v OP9. Chemické a fyzikální vlastnosti Orthocrylů.10. Lepidla pro ortopedickou protetiku11. Separátory používané v OP12. Silikon. Vlastnosti silikonů13. Ppoužitelnost silikonů v OP14. Modulární systém polotovarů.15. Oveření praktických dovedností

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje jednotlivé materiály používané v ortopedické protetice, popíše jednotlivé polotovary, porovná a vybere vhodný materiál ke stavbě ortotické či protetické pomůcky.

Literatura

http://www. oandp-org . http://www.ot-bufa.de/POTŮČEK, Vladimír. Materiály pro ortopedickou protetiku pro studijní obor ortopedický protetik a učební obor protetik. 1. vyd. Brno: Ústav pro další vzdělávání stř. zdravot. pracovníků, 1983. FOPTO. Ortopedická protetika. Praha: FOPTO, 2005. EIS, Emil. Ortopedie pro speciální pedagogy: Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. fakult. 1. vyd. Praha: SPN, 1986. FOPTO. Protetika pro učební obor technické ortopedie. Praha: SVOBODA, 2002.

Požadavky

100 % účast na praktické výuce (25 % omluvených absencí lze nahradit), zápočtový test s 75% úspěšností, ověření praktických dovedností

Garant

Ing. Pavel Černý

Vyučující

Ing. Pavel ČernýPhDr. Rudolf PůlpánMgr. Šárka StaškováPhDr. Michaela ŠrytrováIng. Pavel Černý