Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měkké a mobilizační techniky 3 (KFE / MT3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / MT3 - Měkké a mobilizační techniky 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Kyčelní kloub - vyšetření kloubní pohyblivosti, postizometrické trakce v oblasti kyčelního kloubu, PIR svalů okolí kyčelního kloubu, screeningová vyšetření, vyšetření a ošetření fascií stehna.2.Kolenní kloub - vyšetření kloubní pohyblivosti, vyšetření kloubní vůle, vyšetření a ošetření tibiofemorálního skloubení, vyšetření a ošetření patelofemorálního skloubení, vyšetření a ošetření tibiofibulárního skloubení, PIR svalů okolí kolenního kloubu, screeningová vyšetření, vyšetření a ošetření fascií kolene a lýtka.3.Hlezenní kloub - anatomické odlišení jednotlivých kloubů hlezna a nohy, vyšetření kloubní pohyblivosti, vyšetření kloubní vůle, vyšetření a ošetření horního hlezna, dolního hlezna, Chopartova kloubu, Lisfrankova kloubu, jednotlivých tarzálních kůstek, matatarzů a kloubů prstů, vyšetření nožní klenby, rotační zkouška nohy, Véleho test, vyšetření stoje a chůze, PIR svalů okolí hlezenního kloubu a nohy, vyšetření a ošetření fascií.4.Pánevní dno - PIR svalů pánevního dna, vyšetření a ošetření pánevních ligament, PIR svalů oblasti pánve a dolní bederní páteře.5.Bránice - palpace bránice, PIR bránice, trénink bránice. TMC - PIR svalů oblasti obličeje a krku.6.Páteř - manuální trakce jednotlivých úseků páteře, PIR svalů vztahujících se k pohyblivosti páteře. Žebra - palpace jednotlivých žeber, vyšetření a ošetření 1. žebra, fenomén předbíhání.

Získané způsobilosti

Student manuálně vyšetří a ošetří svaly a klouby DK, pánevního dna, bránice, provede manuální trakci páteře, vyšetří pohyblivost žeber.

Literatura

Dobeš, Miroslav. Diagnostika a terapie funkčních poruch pohybového aparátu (manuální terapie) pro fyzioterapeuty. Horní Bludovice : Domiga, 2011. ISBN 978-80-902222-4-3.Rychlíková, Eva. Funkční poruchy kloubů končetin : diagnostika a léčba. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0237-1.Lewit, Karel. Manipulační léčba v myoskeletální medicíně. 4., přeprac. a rozš. vyd. Leipzig : J. A. Barth, 2003. ISBN 3-335-00401-9.Lewit, Karel. Manipulační léčba v myoskeletální medicíně. 5. přeprac. vyd. Praha : Sdělovací technika, 2003. ISBN 80-86645-04-5.Rychlíková, Eva. Manuální medicína : průvodce diagnostikou a léčbou vertebrogenních poruch. Praha : Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-010-0.Lewit, Karel. Mobilizační a relaxační techniky v oblasti páteře a pánve. I., Hlava a krk. [Praha] : Vik video, 2003. Lewit, Karel. Mobilizační a relaxační techniky v oblasti páteře a pánve. II., Hrudní a bederní páteř. [Praha] : Vik video, 2003. Lewit, Karel. Mobilizační a relaxační techniky v oblasti páteře a pánve. III., Pánev. [Praha] : Vik video, 2003. Kolář, Pavel. Rehabilitace v klinické praxi. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1.

Požadavky

Cvičení - 80% aktivní účast na hodinách cvičení - průběžné a závěrečné prověřování praktických dovednostíZkouška ? test s úspěšností 75%, ústní zkouška z daných okruhů.

Garant

Mgr. Šárka Stašková

Vyučující

Mgr. Petra PokováMgr. Šárka Stašková