Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortotika 1 (KFE / ORT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ORT1 - Ortotika 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Definice ortéz, rozdělení ortéz podle různých kritérií. Základní stavební prvky ortéz.2. Svalový test a jeho význam pro aplikaci ortopedické pomůcky.3. Goniometrie a její význam v ortotice, provádění, nástroje, zásady.4. Působení sil a momentů, skládání a rozkládání sil, silový model ortézy.5. Namáhání materiálu, dimenzování a kombinace materiálů a komponentů ortéz.6. Tvarování dílů a polotovarů, jejich spojování a povrchová úprava.7. Spojovací materiál v ortotice (v ortopedické protetice).8. Bandážování ortéz ? možnosti a hlavní zásady.9. Pružiny v ortotice (v ortopedické protetice). Páky, peloty, táhla, tahy a oka.10. Pasivní a aktivní ovládání ortéz, využití zevní síly a vlastní síly pacienta v ortotice.11. Nové trendy v oblasti ortotiky.Cvičení:1. Snímání měrných podkladů ortéz (negativy, obkresy, míry).2. Hlavokrční ortézy a límce. Trupové ortézy (rigidní a dynamické).3. Trupové ortézy typu měkkých bandáží (kosticové, elastické trup. ort., batůžky a pod.)4. Trupové ortézy pro sed (sedáky do vozíků a další).5. Břišní pásy, kýlní pásy, deo- a kolostomické pásy, urinály a suspensoria.6. Ortézy pro kyčelní kloub. Ortézy pro kolenní kloub.7. Ortézy pro hlezenní kloub a nohu. Ortézy podle Sarmienta pro dospělé.8. Přístroje DK. Ortoprotézy.9. Speciální a pracovní ortézy.10. Silikonové masky, kryty a návleky k zabránění jizev, silikonové ortézy k uvolnění kontraktur.11. Ortopedické vložky, korekční obuv. Složité vady v oblasti nohy a jejich kalceotické ošetření.

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje jednotlivé typy ortéz, popíše vlastnosti a stavbu ortéz, snímá měrné podklady, aplikuje ortézy.

Literatura

Kolektiv autorů. Ortotika. FOPTO, 2004. HUSIČ, I. Ortotika. Ortotika. FOPTO, 2003. HADRABA, I. Ortotika poranění pažní pleteně - přehled možných řešení. Reh.fyz.lék., 1998. HADRABA, I. Ortotika poranění pažní pleteně - přehled možných řešení. Reh.fyz.lék. HADRABA, I. Sofistika stavby ortoprotéz dolní končetiny. Ortopedická protetika, 1999. Firma OTTO BOCK. Technické informace. HADRABA, I. Vztah mezi dynamickými ortézami ruky a úchopem. Reh.fyz.lék., 1996.

Požadavky

100% účast na přednáškách (25% je možno nahradit)seminární práce na zadané témazápočtový test - 75%.

Garant

Ing. Pavel Černý

Vyučující

Ing. Pavel ČernýIng. Pavel Černý