Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortotika 5 (KFE / ORT5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ORT5 - Ortotika 5, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky a význam tělesné výchovy a spotu pro zdravotně postižené. Základní terminologie. Definice a rozdělení zdravotních postižení. Zdroje informací.2. Klasifikacční kritéria pro vybrané sporty vzhledem k jednotlivým zdravotním postižením. Povolené ortotické vybavení.3. Vybavení pro kolektivní sporty vozíčkářů (letní i zimní sporty)4. Vybavení pro individuální sporty vozíčkářů ? tetraplegici, letní sporty5. Vybavení pro individuální sporty vozíčkářů ? tetraplegici, zimní sporty6. Vybavení pro amputáře DK (letní sporty)7. Vybavení pro amputáře DK (zimní sporty)8. Vybavení pro amputáře HK9. Vybavení pro zrakově postižené10. Vybavení pro neuromuskulárně nemocné11. Vybavení zdravých sportovců ortézami ? cíl využití, povolené a zakázané pomůcky12. Základy tapingu

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje možnosti aplikovaných pohybových aktivit, vyšetří klienta, navrhne a zhotoví pomůcku, aplikuje pomůcku a edukuje klienta k používání.

Literatura

KUDLÁČEK, Martin a kol. Aplikované pohybové aktivity pro osoby s tělesným postižením. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. ISBN 978-80-244-1655-7.KÁBELE, Josef, VÁLKOVÁ, Hana a ŠVARC, Martin. Basketbal vozíčkářů: pravidla zdravotní klasifikace: určeno pro stud. učitelství a vychovatelství speciální pedagogiky. Olomouc: Univerzita Palackého, 1991. ISBN 80-7067-216-1.VÁLKOVÁ, Hana. Skutečnost nebo fikce?: socializace mentálně postižených prostřednictvím pohybových aktivit: závěrečná publikace projektu č. RS 97075 Resortního výzkumu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Olomouc: Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého, 2000. ISBN 80-244-0117-7.KÁBELE, Josef. Sport vozíčkářů. Praha: Olympia, 1992. ISBN 80-7033-233-6.Vozíčkář: časopis nejen pro sedící. Brno: Liga za práva vozíčkářů, 1998.

Požadavky

100% účast na seminářích (25% je možno nahradit)seminární práce na zadané témazápočtový test - 75%.

Garant

Ing. Pavel Černý

Vyučující

Ing. Pavel Černý