Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybové aktivity zdravotně postižených (KFE / PAZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / PAZP - Pohybové aktivity zdravotně postižených, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam sportovních aktivit pro lidi se zdravotním postižením (fyziologický i psychologický,metodika tělovýchovné práce se zdravotně postiženým).2. Organizace pohybových aktivit pro zdravotně postižené v ČR a ve světě.3. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro vozíčkáře.4. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro DMO.5. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro mentálně postižené.6. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro amputáře s vysokou amputací.7. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro amputáře s nízkou amputací a amputacína HK.8. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro zrakově postižené.9. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro sluchově postižené.10. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro neuromuskulární onemocnění.11. Vhodné pohybové aktivity (rekreační i závodní) pro interní oslabení.12. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student/ka rozumí problematice pohybových aktivit zdravotně postižených, chápe a zdůrazňuje význam pohybových aktivit při zdravotním postižení. Posoudí zdravotní postižení klienta, analyzuje jeho zájmy a možnosti, vybere vhodnou pohybovou aktivitu, provádí základní tělovýchovnou činnost s klienty se zdravotním postižením.

Literatura

Kábele, Josef; Válková, Hana; Švarc, Martin. Basketbal vozíčkářů : Pravidla zdravotní klasifikace : Určeno pro stud. učitelství a vychovatelství speciální pedagogiky. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 1991. ISBN 80-7067-216-1.Daďová, Klára. Klasifikace pro výkonnostní sport zdravotně postižených. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1520-2.ŠIMONOVSKÝ, Josef. Metodika nácviku herních činností jednotlivce v goalballu. Plzeň, 2011. Buchberger, Josef. Problematika pohybových aktivit seniorů a zdravotně postižených : soubory příspěvků prezentovaných na pracovních konferencích s mezinárodní účastí..na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovyeditoři Josef Buchberger, Josef Kvapilík, Dagmar Pavlů. Praha : Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, 1998. JANSA, Petr a DOVALIL, Josef. Sportovní příprava: vybrané teoretické obory, stručné dějiny tělesné výchovy a sportu, základy pedagogiky a psychologie sportu, fyziologie sportu, sportovní trénink, sport zdravotně postižených, sport a doping, úrazy ve sportu a první pomoc, základy sportovní regenerace a rehabilitace, sportovní management. Vyd. 1. [Praha]: Q-art, 2007. ISBN 978-80-903280-8-2.Němcová Tejkalová, Alice. Ti druzí sportovci : mediální stereotypizace a rámcování handicapovaných v tisku v letech 1948-2008. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2038-1.Janečka, Zbyněk. Vybrané kapitoly ze sportu osob se zdravotním postižením. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-3107-9.

Požadavky

100% aktivní účast na kurzu, zápočtový test - 75%, seminární práce - anamnéza zdravotně postiženého a doporučení vhodné aktivity.

Garant

Doc. MUDr. PaedDr. Jan Kálal, CSc.

Vyučující

Mgr. Rita Firýtová