Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie 1 (KFE / PED1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / PED1 - Pediatrie 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy ošetřování novorozence.2. Vývoj zdravého dítěteRozdělení dětského věku a charakteristika jednotlivých věkových období.Vývoj prenatálně a postnatálně postiženého dítěte, asfyktický syndrom.Vývoj zdravého dítěte.Psychomotorická retardace.3. VýživaVýživa dítěte od kojeneckého věku do dospívání.Obezita hypertenze, prevence aterosklerózy a ortopedických vad.4. Nemoci srdce a krevního oběhuVrozené srdeční vady.Získaná onemocnění srdce.Neurocirkulační astenie.Hypertenze.Kardiomyopatie.5. Choroby dýchacího ústrojíAnatomické a funkční zvláštnosti respiračních chorob u kojenců a malých dětí, hlavní příznaky.Rýma, zánět vedlejších dutin, adenoidní vegetace, angína, zánět hltanu a hrtanu, zánět průdušek a průdušinek, zánět plic a pohrudnice.Cystická fibrosa.Bronchiální astma.Vývoj imunity dítěte a alergická onemocnění. Dermorespirační syndrom. Pollinosis.Aspirační syndrom.6. Choroby trávicího ústrojíAkutní poruchy výživy u kojenců a větších dětí - klinické příznaky, léčba. Funkční poruchy trávicího ústrojí, acetonemické zvracení, vrozené vady trávicího ústrojí.Zánětlivá a parazitární onemocnění trávicího ústrojí.Choroby jater a slinivky břišní. Poruchy metabolismu.7. Choroby ledvin a močových cestFunkční zvláštnosti urologického ústrojí u dětí.Vrozené anomálie.Akutní a chronické záněty ledvin a močových cest.Nefrotický syndrom. Močové kameny, nádory ledvin.Anuresa.Transplantace ledvin, princip hemodialýzy.8. Nemoci žláz s vnitřní sekrecíPoruchy štítné žlázy. Poruchy nadledvinek. Poruchy činnosti hypofýzy, poruchy růstu.Diabetes insipidus, diabetes mellitus v dětském věku. Retentio testis.9. Další vybrané vnitřní choroby dětského věkuRevmatoidní artritida. Revmatická horečka.Hemofilie. Trombocytopenie.Akutní selhání základních funkcí.Enkopresis. Akutní a chronická GIT infekce. Náhlé příhody břišní.Reyův syndrom.Mentální anorexie.10. Neuroinfekce (Meningitidy, Encephalitidy, Boreliósis).Infekční choroby v dětském věku.Stručný přehled vzácných infekčních onemocnění importovanýh do ČR z ciziny.11. Náhlé příhody v dětském věkuHypepyrexie. Křeče v dětském věku. Aspirace.Stavy bezvědomí. Otravy. Resuscitace.12. Úrazy.Úrazy v novorozeneckém a batolecím věku.Sportovní a dopravní úrazy.

Získané způsobilosti

Student/ka porozumí základům Pediatrie a orientuje se v základních onemocněních typických pro dětský věk. Umí řešit základní pediatrické situace.

Literatura

PLEVOVÁ, Ilona a SLOWIK, Regina. Komunikace s dětským pacientem. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2968-8.SLEZÁKOVÁ, Lenka a kol. Ošetřovatelství v pediatrii. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3286-2.HRODEK, Otto et al. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.ZAHÁLKOVÁ, Milada. Pediatrie pro speciální pedagogy. Brno: Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3811-X.

Požadavky

80% účast na přednáškách a zápočtový test 70%.

Garant

MUDr. Jiří Liška, CSc.

Vyučující

MUDr. Jiří Liška, CSc.