Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protetika 1 (KFE / PROT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / PROT1 - Protetika 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie oboru ve světě a u nás.2. Stavba protetických pomůcek-rozsah a obsah. Stavební plán a podklady pro stavbu.3. Etapy stavby, účast a podíl odborných lékařů, fyzioterapeutů a ergoterapeutů.4. Základní podklady pro stavbu (medicinské a technické) a jejich získávání.5. Měrné podklady a jejich získávání - zásady, pravidla.6. Orientační body a místa na těle a jejich využití pro měření7. Opěrné body a nosné plochy na lidském těle a jejich využívání v protetice.8. Model jako měrný podklad a jeho význam pro stavbu protetické pomůcky. Druhy modelů a jejich zhotovování ? základní zásady, používané materiály a jejich zpracování9. Pracovní postupy při procesu negativ ? positiv - model, základní chyby při zhotovování negativu. Negativ a jeho význam v moderní protetice.10. Pravidla a chyby při zhotovování modelů.11. Předávání protetické pomůcky do užívání, posuzování, testování, hodnocení - pravidla,závěry. Chyby a nedostatky stavby a jejich detekce.Cvičení:1. Získávání měrných podkladů pro protézy HK a DK.1. Získávání měrných podkladů pro vložky a pro ortopedickou obuv.2. Plošné obkresy, papírové vzory, plošné otisky, plastické poloformy a jejich využívání.3. Celé odlitky-technika: negativ ? positiv - model. Statické a dynamické odlitky.4. Přípravy (technika a klienta) k snímání sádrového otisku. Poloha objektu a obecné zásady vypracování negativu (korekce,modelace) a jeho sejmutí.5. Měrné, fixační a tvarovací pomůcky někdy využívání pro tvorbu modelu.6. Prostorové ustavení klienta a modelu-základní orientace, souřadnicové systémy. Pomůcky a přístroje k prostorovému ustavení klienta a modelu.7. Základní pravidla vertikální stavby protéz DKK. Základní pravidla stavby protéz HKK.8. Zkouška negativu a jeho prostorová orientace.9. Statické a dynamické zkoušky - význam, vlivy, klady a zápory.10. Protetické dílce a jejich prostorové ustavení.11. Provádění statických a dynamických zkoušek a testování pomůcky a klienta během stavby.

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje zásady, pravidla a postup stavby protetické pomůcky, získá měrné podklady, vytvoří negativ, otestuje a posoudí pomůcku, detekuje chyby.

Literatura

Ortopedická protetika. FOPTO, 2005. Kolektiv autorů. Ortotika. Praha: FOPTO, 2004. KAPHINGST W., HEIM S. Protetika. Praha: FOPTO, 2003. Kolektiv autorů. Protetika pro učební obor technické ortopedie. Praha: SVOBODA, 2002. HADRABA, I. Sofistika stavby ortoprotéz dolní končetiny. Ortopedická protetika, 1999.

Požadavky

100% účasti na přednáškáchseminární práce na zadané témazápočtový test - 75%

Garant

Doc. MUDr. Jan Kálal, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Jan Kálal, CSc.Doc. MUDr. Jan Kálal, CSc.