Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protetika 5 (KFE / PROT5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / PROT5 - Protetika 5, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Princip fungování bioelektronické protézy horní končetiny. Indikace pomůcky. Odlišnosti v získávání měrných podkladů bioelektronických, mechanických a kosmetických protéz.2. Bioelektronická protéza z hlediska mechaniky, systém špetkového úchopu, kosmetické krytí dlaně. Základní schéma elektronické části3. Nápájení a výměna akku, správné nabíjení a údržba, různé typy baterií. Nouzový režim otevření dlaně, vliv rušení na funkci protézy.4. Bioelektrická protéza řízená mechanickým spínačem. Bioelektronická protéza pro dlouhý pahýl a exartikulaci v zápěstním kloubu5. Vybavení pro středně dlouhý předloketní pahýl, s aktivní pronací a supinací. Vybavení pro amputace v paži, použití aktivního loketního kloubu.6. Exartikulace v ramenním kloubu, snímaní potenciálů z prsního svalu. Systém dvou protilehlých elektrod, snímání pomocí jedné elektrody střídáním silného a slabého signálu.7. Inteligentní protézy, střídaní různých režimů ovládání. Tahové bandáže, dvoutahový a třítahový systém, spojení dvou pomůcek.8. Měření potenciálů pomocí myotestu potenciálů na předloktí, měření potenciálů pomocí myotestu v oblasti paže, měření potenciálů pomocí myotestu z prsního svalu. Základní pohybové vzorce při snímaní potenciálů.9. Posilování naměřených hodnot systémem myotrener. Kontrola myopotecionálů prostřednictvím ledkového testu ve dvoukanálovém a čtyřkanálovém provedení.10. Praktické ovládání myoprotézy systémem silnějšího a slabšího signálu na jedné elektrodě. Funkce aktivního loketního kloubu typu Utah a jeho ovládání.11. Jednoduché pohybové vzorce využívané při sebeobsluze za pomoci bioprotézy.12. Negativní jevy elektromagnetického pole při používání myoprotézy.

Získané způsobilosti

Student rozumí stavbě bioelektornických protetických pomůcek na HK, odebere měrné podklady, vytvoří protézu HK, aplikuje ji a edukuje klienta v používání a údržbě.

Literatura

MAY, B .J. Amputations and prosthetics. Philadelphia:Davis company. ISBN 0-8036-0043-7.FENEIS, Heinz. Anatomický obrazový slovník. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-197-6.BRINCKMANN, E. Orthopadische biomechanik. Thieme, 2000. Ortopedická protetika. FOPTO. KAPHINGST, W., HEIM, S. Protetika. Praha: FOPTO, 2003. MAŘÍK I. Systémové, končetinové a kombinované vady skeletu: diagnostické a biomechanické aspekty - 1.část. Monografie. In. Pohybové ústrojí. 2000. SOSNA, Antonín a kol. Základy ortopedie. V Praze: Triton, 2001. ISBN 80-7254-202-8.

Požadavky

100% účasti na semináříchseminární práce na zadané téma, ověření praktických dovednostízápočtový test - 75%

Garant

Doc. MUDr. Jan Kálal, CSc.

Vyučující

PaedDr. Zdeněk Šolc