Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Škola zad (KFE / SZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / SZ - Škola zad, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:1. Strukturální a funkční poruchy hybného systému, svalová dysbalance, pohybové stereotypy a jejich poruchy.2.Bolest a pohybová soustava, bolest a psychika,bolestivé a spoušťové body ve svalech.3.Stručné základy biomechaniky, pracovní sektor , pracovní židle4.Sed, korigovaný sed dle Bruggera, dynamický sed, pomůcky, alternativní sezení,5.Stoj, korekce držení těla dle Bruggera, předklon , práce v předklonu a s břemeny6.Chůze, obutí ,vložky, stabilita, prvky senzomotoriky7.Leh, lůžko, zásady výběru matrace a roštu, polohovací pomůcky, zdravý spánek8.Ergonomie při práci i běžných denních činnostech9.Vhodné rekondiční a relaxační aktivity10.Shrnutí znalostí- ?Desatero Školy zad?.Závěrečný zápočtový testCvičení:Cvičení dle Feldekreise, cvičební jednotka s automobilizačními prvky zaměřená na bederní páteř , cvičení krční páteře s automobilizačními prvky, prvky senzomotoriky,autogenní trénink dle Schultze, Nordic-walking

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni optimalizovat pohyb v zátěžových situacích, aplikovat ergonomické zásady při práci i běžných denních činnostech , provádět vhodné relaxační techniky a naučí se správné pohybové stereotypy.

Literatura

Feldenkrais, Moshé. Feldenkraisova metoda : pohybem k sebeuvědomění. Vyd. 1. Praha : Pragma, 1996. ISBN 80-7205-058-3.Rašev, Eugen. Škola zad. 1. vyd. Praha : Direkta, 1992. ISBN 80-900272-6-1.

Požadavky

písemný test -75% plného bodového hodnocení80% docházka

Garant

Mgr. Monika Valešová

Vyučující

Mgr. Šárka Stašková