Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšetřovací met.h.s. a protetometrie 3 (KFE / VM3P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / VM3P - Vyšetřovací met.h.s. a protetometrie 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vyšetření kardiovaskulárního systémuTepová frekvence a krevní tlakmetody měření, TFmax, fyziologické změny, torr, kPaEKGsvody, technika vyšetření, křivka,záznam klidového a zátěžového EKGHolterovo monitorování, diving reflexZákladní antropometrické měřenívýška, hmotnost, kaliperace, BMI2. Bicyklová a běhátková ergometrie indikace, kontraindikace, podmínky, bezpečnostní opatření, personál, typy a trvání zátěže, setrvalý stav, důvody přerušení, ukončení, spiroergometrie, kyslíkový deficit a dluh, hodnocení trénovanosti, W170, W170/kg, VO2max, VO2max/kg,VO2max/TF, MET3. Jednoduché funkční zkouškyOrtostatický test, Flackův test, step test4. Základní pohybové vlastnosti a druhy tělesných cvičení.cvičení v prevenci ICHS, exercise walkingVyšetření periferních cévDopplerometrické vyšetření tepen a žil. Ratschowova zkouška5. Vyšetření dýchacího systémuSpirometrie, statické a dynamické plicní objemy, BTPS, STPD, zásady vyšetření, křivka průtok-objem, typy ventilačních poruch6. Funkční vyšetření ledvin a jaterZátěžový testCvičení:1. Praktické osvojení měření TF, TK2. Základní spirometrie a antropometrie3. EKG4. Funkční zátěžové testy5. Ordinace pohybové aktivity6. Vyšetřování periferních cév7. Praktické vyšetření jater a ledvin

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje možnosti diagnostiky vnitřních systémů včetně zátěžových testů. Orientuje se ve fyziologických a patologických hodnotách daného testu.

Literatura

SOVOVÁ, Eliška a kol. EKG pro sestry. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1542-2.FIŠEROVÁ, Jarmila, CHLUMSKÝ, Jan a KOCIÁNOVÁ, Jana. Funkční vyšetření plic. Praha: Geum, 2004. ISBN 80-86256-38-3.ŠTORK, Milan. KARDIOSPIROX a KONSIL . Lékař a technika. ŠTORK, Milan, ZEMAN, Václav a NOVÁK, Jaroslav. Stanovení tréninku pomocí systému a programu pro zátěžová vyšetření. In: Trendy v biomedicínském inženýrství: sborník 7. česko-slovenské konference. Praha: České vysoké učení technické, 2007. ISBN 978-80-01-03777-5.CHALOUPKA, Václav a kol. Základy funkčního vyšetření srdce a krevního oběhu. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999. ISBN 80-7013-297-3.PLACHETA, Zdeněk a kol. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1995. ISBN 80-210-1170-X.

Požadavky

zápočet: Písemný test zkouška: Teoreticko-praktické ústní zkoušení z látky 1., 2., 3. semestru

Garant

Prof. MUDr. Václav Zeman, CSc.

Vyučující

Mgr. Šárka StaškováProf. MUDr. Václav Zeman, CSc.Mgr. Šárka Stašková