Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšetřovací metody hybného systému 3 (KFE / VMF3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / VMF3 - Vyšetřovací metody hybného systému 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní antropometrické měření - výška, hmotnost, kaliperace, BMI.2. Vyšetření kardiovaskulárního systému ? fyziologické a patologické změny. Tepová frekvence,TFmax, krevní tlak ? metody měření. EKG - svody, technika vyšetření, křivka, záznamklidového a zátěžového EKG. Holterovo monitorování, diving reflex. Bicyklová a běhátkováergometrie: indikace, kontraindikace, podmínky, bezpečnostní opatření, personál, typy atrvání zátěže, setrvalý stav, důvody přerušení, ukončení. Spiroergometrie, kyslíkovýdeficit a dluh, hodnocení trénovanosti, W170, W170/kg. VO2max, VO2max/kg, VO2max/TF, MET.Jednoduché funkční zkoušky - ortostatický test, Flackův test, step test. Základní pohybovévlastnosti a druhy tělesných cvičení. Cvičení v prevenci ICHS, exercise walking.3. Vyšetření periferních cév. Dopplerometrické vyšetření tepen a žil. Ratschowova zkouška.4. Vyšetření dýchacího systému. Spirometrie, statické a dynamické plicní objemy, BTPS, STPD.Zásady vyšetření, křivka průtok-objem, typy ventilačních poruch.5. Funkční vyšetření ledvin a jater. Zátěžový test.Cvičení:Navazuje na obsah probrané teorie přednášek.Praktická výuka v laboratoři.

Získané způsobilosti

Student/ka vyjmenuje možnosti diagnostiky vnitřních systémů včetně zátěžových testů. Orientuje se ve fyziologických a patologických hodnotách daného testu.

Literatura

SOVOVÁ, Eliška a kol. EKG pro sestry. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1542-2.FIŠEROVÁ, Jarmila, CHLUMSKÝ, Jan a KOCIÁNOVÁ, Jana. Funkční vyšetření plic. Praha: Geum, 2004. ISBN 80-86256-38-3.ŠTORK, Milan. KARDIOSPIROX a KONSIL . Lékař a technika. ŠTORK, Milan, ZEMAN, Václav a NOVÁK, Jaroslav. Stanovení tréninku pomocí systému a programu pro zátěžová vyšetření. In: Trendy v biomedicínském inženýrství: sborník 7. česko-slovenské konference. Praha: České vysoké učení technické, 2007. ISBN 978-80-01-03777-5.CHALOUPKA, Václav a kol. Základy funkčního vyšetření srdce a krevního oběhu. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999. ISBN 80-7013-297-3.PLACHETA, Zdeněk a kol. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1995. ISBN 80-210-1170-X.

Požadavky

Přednášky - ověření teoretických znalostí, písemný test se 75% úspěšností.Cvičení - ověření praktických znalostí a dovedností, ústní průběžná praktická zkoušení v rámci hodin cvičení. Docházka v hodinách cvičení 80 % s aktivní účastí.

Garant

Prof. MUDr. Václav Zeman, CSc.

Vyučující

Mgr. Šárka StaškováProf. MUDr. Václav Zeman, CSc.Mgr. Lukáš RybaMgr. Šárka StaškováProf. MUDr. Václav Zeman, CSc.