Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzikální terapie pro techniky (KFE / ZFTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ZFTT - Základy fyzikální terapie pro techniky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled diagnostických a terapeutických metod v medicíně, principy řízení v lidském organismu. Použití různých typů energie v diagnostice a léčbě.1.Mechanoterapie, principy, přístroje pro aplikaci mechanoterapie, stoly pro různé typy terapie.2.Ultrazvuk - princip účinku, přístroje, aplikace.3.Termoterapie - její rozdělení, nosná média pro aplikaci tepla a chladu, reakce organismu na teplo a chlad.Vodoléčba celková a místní.4.Sauna, otužování. Inhalace.5.Fototerapie - princip účinku infračerveného, viditelného a ultrafialového světla, přístroje včetně laseru.Bezpečnostní předpisy pro laser.6.Elektrodiagnostika, tradiční metody včetně It křivky7.Elektroterapie - účinky galvanického proudu na organismus, rizika, používané přístroje.8.Elektroterapie - účinky středofrekvenčních proudů, používané způsoby aplikace, přístroje.9.Elektroterapie - vysokofrekvenční proudy, účinky, rizika, způsoby aplikace, přístroje.10. Magnetoterapie, v medicíně regulované parametry elektromagnetického pole, interakce elektromagnetického pole s tkáněmi, užívané přístroje.11.Distanční elektroterapie12.Kombinace různých metod fyzikální terapieCvičení:Praktický aplikace mechanoterapie, přístroje pro aplikaci mechanoterapie, stoly různé typy terapie.1.Ultrazvuk - přístroje, praktická aplikace2.Termoterapie - její rozdělení, nosná média pro aplikaci tepla a chladu, reakce organismu na teplo a chlad.3.Vodoléčba celková a místní - praktická aplikace4.Sauna, otužování. Inhalace- přístroje, praktická aplikace5.Fototerapie - praktická aplikace infračerveného, viditelného a ultrafialového světla, přístroje včetně laseru.Bezpečnostní předpisy pro laser v praxi6.Elektrodiagnostika, tradiční metody včetně It křivky - praktické provádění7.Elektroterapie - praktická aplikace galvanoterapie používané přístroje.8.Elektroterapie -praktická aplikace středofrekvenčních proudů, používané způsoby aplikace, přístroje.9.Elektroterapie - vysokofrekvenční proudy-praktická aplikace aplikace, přístroje.10.Magnetoterapie - praktická aplikace magnetoterapie, užívané přístroje.11.Distanční elektroterapie- praktická aplikace12.Kombinace různých metod fyzikální terapie v praxi

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování kurzu porozumí principu a způsobům aplikace fyzikální terapie.

Literatura

Ipser J., Přerovský K. Fysiatrie. Praha Avicenum, 1972. Poděbradský J., Poděbradská R. Fyzikální terapie Manuál a algoritmy. Grada Publishing, 2009. přednášky. Capko, J. Základy fyziatrické léčby. Praha: Grada Publishing, spol. s r.o. , 1998.

Požadavky

1.Aktivní účast minimálně na 8 cvičeních.2.Zpracování a odevzdání referátu za každé cvičení a skupinu.3.Ověření znalostí ze cvičení.

Garant

MUDr. Karel Pitr

Vyučující

MUDr. Karel PitrMUDr. Karel Pitr