Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy z fyzioterapie 3 (KFE / ZFYZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ZFYZ3 - Základy z fyzioterapie 3, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. LTV v indikační oblasti chirurgie a traumatologie1.1. Hodnocení úrazu, obecné zásady léčby.1.2. Zásady LTV po úrazovém poškození HK - luxace, zlomeniny, poškození svalů, šlach, cév, nervů-- komplikace - Sudeckův syndrom, Volkmannova ischemická kontraktura1.3. Nejčastější zlomeniny na HK - léčba a zásady LTV.1.4. Zásady a metodika LTV u amputací HK i DK, typy protéz a metodika nácviku s protézou se zaměřením na HK.1.5. Zásady LTV u úrazového poškození ruky, metodika obnovy funkcí ruky.2. LTV v indikační oblasti ortopedie2.1. Vady HK i DK - vrozené, získané - metodika a zásady LTV, podrobnější zaměření naHK.2.2. LTV při operaci na HK dle optiky a lokalizacese zachováním pohybu v kloubus porušením pohybu v kloubus korekcí deformit2.3. Zásady LTV u operací na šlachách - flexorový a extenzivní aparát, metodika LTV,obnova funkcí ruky.2.4. Zásady LTV u vad v rovině frontální a sagitální.3. LTV v indikační oblasti revmatologie3.1. Metodika a zásady LTV u morbus Bechtěrev.3.2. Metodika a zásady LTV u PAP - akutní a chronické stadium se zaměřením na HK3.3. Metodika a zásady LTV u degenerativního onemocnění hybného systému - zaměření na artrózy, umělé náhrady kloubů.Cvičení1. Pomůcky a prostory léčebné tělesné výchovy2. Kondiční cvičení individuální a skupinové3. Aktivní pohyby4. Dechová gymnastika5. Relaxace6. Pasivní pohyby HK a DK7. Polohování HK i DK8. Reedukace posturálních funkcí - sedu, stoje, lokomoce, využití vozíku invalidního a nácvik manipulace s invalidním vozíkem, praktický nácvik úpravy berlí, překonávání architektonických bariér (praktický výcvik v terénu)

Získané způsobilosti

Student klasifikuje jednotlivé choroby v indikační oblasti intenzivní péče a traumatologie, aplikuje teoretické znalosti do praxe. Hodnotí výsledky, preferuje nejvhodnější typ pohybové aktivity a edukuje pacienta k aktivní účasti na léčbě.

Literatura

Kabelíková, K., Vávrová, M. Cvičení k obnovení a udržování svalové rovnováhy. Praha : Grada, 1997. ISBN 80-7169-384-7.Jarkovská, Helena. Cvičení na velkém míči. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1751-7.Trojan, S. a kol. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. Grada, 1996. Hromádková J. Fyzioterapie. H+H Jinočany, 1994. Haladová a kol. Léčebná tělesná výchova - cvičení. IDVPZ Brno, 1997. Gúth,A.a kol. Propedeutika rehabilitácii. Liečreh Bratislava, 1994. Klusoňová, Eva; Pitnerová, Jana. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti : (určeno zdravotním sestrám). Brno : Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. ISBN 80-7013-423-2.Műller, Műllerová. Stručný přehled LTV v chirurgii, ortopedii a traumatologii. IDVPZ, 1992.

Požadavky

Přednášky - vypracování písemného testu se 75% úspěšnostíCvičení - 80% aktivní účast na hodinách cvičení - průběžné a závěrečné prověřování praktických dovedností - vypracování seminární práce "Příprava kondiční cvičební jednotky" a její vedení

Garant

Mgr. Monika Valešová

Vyučující

Mgr. Rita FirýtováMgr. Rita Firýtová