Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Život na vozíku (KFE / ZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFE / ZV - Život na vozíku, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika diagnóz upoutávajících na vozik.2. Druhy vozíků.3. Základní technické parametry vozíku a jejich měření.4. Doplňky a úpravy vozíku.5. Funkčnost a stabilita sedu na vozíku.6. Základní trénink manipulace s vozíkem7. Techniky jízdy na vozíku.8. Prostorové požadavky.9. Dosahové vzdálenosti vozíčkářů.10. Výcvik transferů v modelových situacích paraplegiků.11. Výcvik transferů v modelových situacích paraplegiků.12. Adaptace domácího prostředí vozíčkáře.13. Adaptace pracovního prostředí vozíčkáře.

Získané způsobilosti

Student/ka porozumí základním principům manipulace s vozíkem, prakticky si osvojí jízdu na vozíku po rovině a v terénu, aplikuje manipulaci s vozíkem jako asistent, ovládá základní druhy přesunů tělesně znevýhodněných klientů, provádí nácvik přesunů z vozíku do vany, na židli, na WC a na postel, na základě analýzy prostředí navrhuje základní úpravy vedoucí k soběstačnosti v domácím prostředí a umožňující pracovní zařazení.

Literatura

Klusoňová, Eva. Ergoterapie v praxi. Vyd. 1. Brno : Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2011. ISBN 978-80-7013-535-8.FALTÝNKOVÁ, Zdeňka. Paraplegie, tetraplegie. Praha: Svaz paraplegiků - Centrum informací a pomoci Paraple. Kolář, Pavel. Rehabilitace v klinické praxi. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1.Krivošíková, Mária. Úvod do ergoterapie. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2699-1.

Požadavky

80% účast na cvičeních, vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Pavel Wanka

Vyučující

Mgr. Pavel Wanka