Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství 2 (KOS / 9OSE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / 9OSE2 - Ošetřovatelství 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Paradigma v ošetřovatelství2. Teorie a modely oboru3. Koncepční modely4. Koncepční modely humanistické5. Model Nightingalové, Hendersonové, Roperové,6. Model Gordonové, Leiningerové, Neumanové7. Modely systémové, interakční a energetického pole8. Aplikace koncepčních modelů v praxi9. Klasifikační systémy v ošetřovatelství10. Standardizace v ošetřovatelství a řízení kvality11. Zaměření výzkumu v ošetřovatelstvíObsah cvičení:Obsah cvičení bude navazovat na téma přednášky

Získané způsobilosti

Studenti vysvětlí základní koncepce, které tvoří metaparadigma ošetřovatelství analyzují metaparadigmata v jednotlivých koncepčních modelech (paradigmatech)ošetřovatelství, aplikují koncepční modely v praktickém ošetřovatelství. Vyjmenují klasifikační systémy v ošetřovatelství a jejich význam popíší význam standardizace v ošetřovatelství a mechanizmy zjišťování kvality ošetřovatelské péče identifikují základy a zaměření výzkumu v ošetřovatelství.

Literatura

Gladkij, Ivan. Management ve zdravotnictví. Brno : Computer Press, 2005. ISBN 80-7226-996-8.Pavlíková, Slavomíra. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1211-3.Farkašová D. a kol. Ošetrovateĺstvo - teória. Kozierová, B., Erbová, G., Oliveriová, R. Ošetrovateĺstvo 1. Trachtová E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Jarošová, Darja. Vybrané ošetřovatelské modely a teorie. Ostrava : Ostravská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2003. ISBN 80-7042-339-0.

Požadavky

80% účast na přednáškách100% účast na cvičeníchaktivní přístup

Garant

PhDr. Jana Ajglová