Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klin. prop. v chir. a int. oborech (KOS / 9PROP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / 9PROP - Klin. prop. v chir. a int. oborech, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek: Úvod do předmětu, chorobopis a jeho součásti, přístup lékaře k nemocnému, anamnéza, principy fyzikálního vyšetření pohled, pohmat, poklep, poslech. Celkový stav nemocného, konstituce, stav vědomí, subjektivní a objektivní příznaky od dýchacího, kardiovaskulárního, gastrointestinálního a vylučovacího ústrojí . Fyzikální vyšetření hlavy, krku, hrudníku, plic. Fyzikální vyšetření srdce . Pomocná vyšetření v kardiologii Měření krevního tlaku, základy EKG, jeho registrace, principy invazivních vyšetření v kardiologiiFyzikální vyšetření břicha a jeho jednotlivých orgánů. Základy diferenciální diagnostiky ikteru, břišních bolestí.Poruchy výživy, základy enterální a parenterální výživy. Vyšetření horních a dolních končetin, vyšetření žil a tepen, vyšetření svalů a kloubů, vyšetření chůze a páteře. Uzlinový syndrom, mediastinální syndrom. Dif.dg. bolestí na hrudi. Základní laboratorní vyšetření v interně biochemické, hematologické, RIA, bakteriologie, cytologie. Životní návyky jejich vztah k interním chorobám, význam diety, primární a sekundární prevence. Význam pohybové aktivity. Základní vyšetřovací metody v medicíně RTG, CT, MR, sono, izotopová vyšetření. Asistence sestry při neinvazivních a invazivních pomocných vyšetřeníchCvičení :- Anamnéza- Subjektivní a objektivní příznaky ve vztahu k ošetřovatelským diagnózám- Vyšetřovací metody, úloha sestry, příprava a edukace nemocného, péče povýkonu,dokumentace- Laboratorní vyšetřovací metody, úloha sestry, příprava a edukace nemocného

Získané způsobilosti

Cvičení: Studenti získají znalosti v daném předmětu, tedy ucelené informace o symptomatologii systémových onemocněních, diagnostických vyšetřovacích metodách v jednotlivých oborech medicíny, základních technikách a postupech fyzikálního vyšetření potřebných pro stanovení ošetřovatelské diagnózy, plánu a realizaci ošetřovatelské péče. Přednášky: Student/ka po absolvování předmětu porozumí základním onemocněním v daných oborech. Dokáže interpretovat výsledky fyzikálního vyšetření i pomocných metod. Umí vysvětlit princip a přípravu k neinvazivním i invazivním vyšetřovacím metodám.

Literatura

Klener P. a kolektiv. : Propedeutika, Vnitřní lékařství. Svazek I. Galén, 2003. Hampton J. R. EKG stručně, jasně, přehledně, překlad 6. vydání. Grada Publishing , 2005. NEJEDLÁ M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1150-8.Pacovský, V. Klinická propedeutika. Klener, P. Klinická propedeutika a vyšetřovací metody. Kozierová, Erbová, Olivierová. Ošetrovatelstvo. Chrobák L. a kolektiv. Propedeutika vnitřního lékařství Nové, zcela přepracované vydání doplněné testy. Grada Publishing , 2007. Třeška V. a kolektiv. Propedeutika vybraných klinických oborů. Grada Publishing , 2003. Třeška, V. a kol. Propedeutika vybraných lékařských oborů.

Požadavky

80% účast90% úspěšnost v zápočtovém testuZpracování určené vyšetřovací či laboratorní metodyprezentaceústní zkouška

Garant

MUDr. Zdeněk Kratochvíl