Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické ošetřovatelství (KOS / CHIRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / CHIRO - Chirurgické ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Vývoj chirurgie, chirurgické obory. Provoz operačních sálů, personál operačních sálů. Druhyoperací, obecná terminologie operací. Typy gynekologických a porodnických operací.Indikace a kontraindikace operací. Operační riziko, rizikové faktory, klasifikace ASA.Předoperační vyšetření a předoperační příprava. Informovaný souhlas, pozitivní a negativnírevers.Peroperační monitorování nemocných.Pooperační péče. Pooperační komplikace. Pokoj intermediální péče, JIP, ARO. Jednodenní chirurgie.Rána, hojení ran, ošetřování ran, péče o drény. Poruchy hojení rány.Základy traumatologie, druhy poranění.Chirurgie hlavy a krku.Chirurgie hrudníku.Chirurgie břicha.Chirurgie onemocnění skeletu.Obsah cvičení:Problematika ošetřování na chirurgickém oddělení.Dlouhodobá předoperační příprava. Psychologická předoperační příprava.Krátkodobá a bezprostřední předoperační příprava.Péče během výkonu z pohledu sestry.Pooperační péče.Ošetřovatelský proces o ženu po malém gynekologickém výkonu a po laparoskopii.Ošetřovatelský proces o ženu po urogynekologické a vaginální operaci a s onkogynekologickým onemocněním.Ošetřovatelský proces o ženu s chirurgickým onemocněním hlavy a krku.Ošetřovatelský proces o ženu s chirurgickým onemocněním hrudníku a mléčné žlázy.Ošetřovatelský proces o ženu po operaci GIT.Ošetřovatelský proces o ženu v traumatologii - polytrauma, popáleniny, chirurgické onemocnění skeletu.

Získané způsobilosti

Absolventky po zakončení předmětu porozumí základním koncepcím a specifikacím chirurgického ošetřovatelství, aplikují koncepční modely v praktickém ošetřovatelství v chirurgických oborech, zhodnotí teoretické znalostí při práci na operačních odděleních. Studenti porozumí odlišnostem péče a léčby o chirurgicky nemocné v rámci systému sekundární a terciární péče, naučí se základům hodnocení (posuzování) aktuálního klinického stavu pacienta v chirurgii.Seznámí se se standardními diagnostickými a léčebnými procedurami a testy. Budou schopni se orientovat v problematice perioperační péče

Literatura

NEJEDLÁ M. Fyzikální vyšetření pro sestry. , Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1150-8.Valenta, J. a kol. Chirurgie pro bakalářské studium. Karolinum, Praha, 2003. Kazda, Antonín. Kritické stavy : metabolická a laboratorní problematika. 1. vyd. Praha : Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-763-9.Holub, Zdeněk; Kužel, David. Minimálně invazivní operace v gynekologii. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0834-5.Šrámková, H. Nozokomiální nákazy II. Maxdorf, 2001. KAPOUNOVÁ G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha :Grada Publishing , 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Wendsche, Peter; Pokorná, Andrea,; Štefková, Ivana. Perioperační ošetřovatelská péče. Praha : Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-894-0.Halaška, Michael. Urogynekologie. 1. vyd. Praha : Galén, 2004. ISBN 80-7262-272-2.

Požadavky

K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.Ústní zkouška.

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

MUDr. Jiří Škorpil, Ph.D.Mgr. Lucie KašováMgr. Zuzana Šafránková