Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické ošetřovatelství (KOS / CHOSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / CHOSE - Chirurgické ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1.Vývoj chirurgie, chirurgické obory. Provoz operačních sálů, personál operačních sálů. Druhyoperací, obecná terminologie operací. Typy gynekologických a porodnických operací.2.Indikace a kontraindikace operací. Operační riziko, rizikové faktory, klasifikace ASA.Znecitlivění.3.Předoperační vyšetření a předoperační příprava. Informovaný souhlas, pozitivní a negativníreverz.4.Peroperační monitorování nemocných. Poruchy vzniklé v průběhu operace.5.Pooperační péče. Monitorace nemocných, péče o vitální a základní funkce, pooperační analgezie.Pooperační období a rekonvalescence. Dospávací pokoj, JIP, ARO. Jednodenní chirurgie.6.Rána, hojení ran, ošetřování ran, péče o drény. Poruchy hojení rány.7.Základy traumatologie, druhy poranění, první pomoc, základy resuscitace.8.Pooperační náhrada vody a elektrolytů, bilance příjmu a výdaje, infuzní terapie, výživa.9.Pooperační komplikace gastrointestinální, močové, neurologické. Dekubity. Prevence komplikací.10.Perioperační plány ošetřovatelské péče, ošetřovatelské diagnózy. Edukace nemocných.11.Základy speciální chirurgie: chirurgie trávicí a dýchací soustavy, karcinom prsu, chirurgiemočové a oběhové soustavyCvičení:- Problematika ošetřování nemocných na chirurgickém oddělení.- Perioperační péče.- Ošetřovatelský proces u nemocných s vybraným chirurgickým onemocněním.

Získané způsobilosti

Absolventky po zakončení předmětu porozumí základním koncepcím a specifikacím chirurgického ošetřovatelství, aplikují koncepční modely v praktickém ošetřovatelství v chirurgických oborech, zhodnotí teoretické znalostí při práci na operačních odděleních. Studenti porozumí odlišnostem péče a léčby o chirurgicky nemocné v rámci systému sekundární a terciární péče, naučí se základům hodnocení (posuzování) aktuálního klinického stavu pacienta v chirurgii.Seznámí se se standardními diagnostickými a léčebnými procedurami a testy. Budou schopni se orientovat v problematice perioperační péče

Literatura

NEJEDLÁ M. Fyzikální vyšetření pro sestry. , Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1150-8.LUKÁŠ K. A KOL. Gastroenterologie a hematologie pro zdravotní sestry. Praha :Grada Publishing , 2005. ISBN 80-247-1283-0.Kolektiv autorů. Gynekologie a porodnictví. Osveta, Martin, 1996. Zeman,M. a kol. Chirurgická propedeutika. Valenta, J. et al. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Kozierová, Erbová, Olivierová. Ošetrovatelstvo. KAPOUNOVÁ G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha :Grada Publishing , 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Kasal,E. a kol. Základy anesteziologie, resuscitace, neodkladné medicíny a intenzivní péče. Kasal, E. a kol. Základy anesteziologie, resuscuitace, neodkladné medicíny a intenzivní. Kasal, E. a kol. Základy anesteziologie, resuscuitace, neodkladné medicíny a intenzivní péče. Karolinum, Praha , 2004.

Požadavky

K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.Ústní zkouška.

Garant

MUDr. Jiří Škorpil, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jiří Škorpil, Ph.D.Mgr. Zuzana Šafránková