Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. v STO, OFT, DER, ORL (KOS / DOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / DOK - Oš. péče o nem. v STO, OFT, DER, ORL, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek a cvičení:I. Ošetřovatelská péče o nemocné ve stomatochirurgiiOšetřovatelský proces u nemocného se zánětlivým onemocněním v dutině ústní.Ošetřovatelský proces u nemocného s úrazovými stavy. Úrazy zubů a čelistí.Ošetřovatelský proces u nemocného s nádorovým onemocněním v oblasti úst a čelistí.Úloha sestry v paradontologii, prevence zubního kazu, zubní kaz.II. Ošetřovatelská péče o nemocné v oftalmologiiOšetřovatelský proces u nemocného se zánětlivým onemocněním oka i nezánětlivýmonemocněním oka.Ošetřovatelský proces u nemocného s refrakčními vadami, péče o slabozraké a nevidomé.Ošetřovatelský proces u nemocného s kataraktou a glaukomem.Ošetřovatelský proces u nemocného s úrazy oka, zásady první pomoci.Ošetřovatelský proces u nemocného před a po operaci.III. Ošetřovatelská péče o nemocné v dermatologiiÚloha sestry a její podíl na realizaci diagnostických metod.Ošetřovatelský proces u nemocného s ekzémovým onemocněním, akutní a chronický kontaktní ekzém, atopický ekzém.Ošetřovatelský proces u nemocného s plísňovým onemocněním kůže.Ošetřovatelský proces u nemocného s hnisavým onemocněním kůže.Ošetřovatelský proces u nemocného s lupénkou.Ošetřovatelský proces u nemocného se závažnými stavy, scabies, boreliové infekce, urticaria.Ošetřovatelský proces u nemocného s kožními nádory, bazaliom, melanom.IV . Ošetřovatelská péče o nemocné v ORLÚloha sestry a její podíl na realizaci diagnostických metod.Ošetřovatelský proces u nemocného se zánětlivými onemocněními.Ošetřovatelský proces u nemocného s poruchami sluchu, hluchotou. Morbus Méniéri.Ošetřovatelský proces u nemocného s poruchami hlasu a řeči.Ošetřovatelský proces u nemocného s nádorovým onemocněním.Ošetřovatelský proces u nemocného s krvácením z nosu, úrazy a cizí tělesa v ORL.Zvláštnosti v před a pooperační péči.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni:- aplikovat péči o hygienu dutiny ústní obecně i o nemocné po stomatochirurgických výkonech,- specifikovat péči o nemocné s nádorovým onemocněním a po úrazech ve stomatochirurgii,- definovat diagnostiku a léčbu v dermatovenerologii,- aplikovat ošetřovatelský proces u chorob kůže a pohlavně přenosných infekcí,- aplikovat ošetřovatelský proces o nemocné v otorinolaringologii,- specifikovat ošetřovatelskou péči o nemocné v oftalmologii.

Literatura

Mikešová Z. a kol. Kapitoly z ošetřovatelské péče I, II. Praha Grada, 2006. KERTIXG,H.CH., ARENBERGER, P. Dermatologická terapie. Doenges, Marilynn E.; Moorhouse, Mary Frances. Kapesní průvodce zdravotní sestry. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-0242-8.Arenberger, P., Obstává, I. Obecná dermatovenerologie. Kolín, J. Oftalmologie praktického lékaře. Kilián, J.a kol. Stomatologie pro studující všeobecného lékařství. Resl, V. a kol. Učební texty pro bakalářské studium dermatovenerologie.

Požadavky

80% docházka.Samostatná práce.Zápočtový test 80 %.Ústní zkouška.

Garant

Prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc.

Vyučující

MUDr. Lubor HostičkaProf. MUDr. Vladimír Resl, CSc.Doc. MUDr. Jaroslav Slípka, CSc.Prof. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc.PhDr. Petra Bejvančická